ΑΘΗΝΑ
21:10
|
19.04.2024
Το "φαινόμενο Μότσαρτ" και η ευεργετική επίδραση της σονάτας για δύο πιάνα σε D ματζόρε K448.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σονάτα για δυό πιάνα σε D ματζόρε K448 του Μότσαρτ μπορεί να ηρεμήσει την επιληπτική εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών που υποφέρουν από αυτή τη νόσο, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 16 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με επιληψία και δεν ανταποκρίνονταν στην “ορθόδοξη” φαρμακευτική αγωγή και η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η μουσική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε νέες μη επεμβατικές θεραπείες.

“Το απόλυτο όνειρό μας είναι να ορίσουμε ένα είδος “αντι-επιληπτικής” μουσικής και να χρησιμοποιήσουμε τη μουσική για να βελτιώσουμε τη ζωή των ατόμων με επιληψία”, δήλωσε ο Robert Quon από το Dartmouth College.

Η σονάτα του Μότσαρτ για δύο πιάνα σε D ματζόρε K448 είναι γνωστή για τις επιδράσεις της στις εγκεφαλικές δραστηριότητες ασθενών με επιληψία, όπως και μικρών παιδιών, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πως ακριβώς γίνεται αυτό.

Κατά τη δια΄ρκεια της μελέτης, οι επιστήμονες έπαιξαν τη σονάτα σε ασθενείς εξοπλισμένους με αισθητήρες για την παρακολούθηση της εμφάνισης IED -σύντομα αλλά επιβλαβή εγκεφαλικά συμβάντα από επιληπτικά μεταξύ επιληπτικών κρίσεων. Διαπίστωσαν ότι αυτά τα συμβάντα μειώθηκαν μετά από 30 δευτερόλεπτα ακρόασης, με σημαντικές επιδράσεις σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με το συναίσθημα.

Όταν συνέκριναν την ανταπόκριση με τη δομή του έργου, διαπίστωσαν ότι τα εφέ αυξήθηκαν κατά τη μετάβαση μεταξύ μεγαλύτερων μουσικών φράσεων -εκείνων που διήρκησαν 10 δευτερόλεπτα ή περισσότερο.

Ο Quon λέει ότι τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι μεγαλύτερες μουσικές φράσεις μπορεί να δημιουργήσουν μια αίσθηση προσμονής -και στη συνέχεια απόκρισης σε αυτήν με έναν απροσδόκητο τρόπο “δημιουργώντας μια θετική συναισθηματική απόκριση”.

Το λεγόμενο “φαινόμενο Μότσαρτ” έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας από το 1993 όταν οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν πως οι άνθρωποι που είχαν ακούσει το K448 για 10 λεπτά έδειξαν βελτιωμένες δεξιότητες χωρικού συλλογισμού. Μεταγενέστερη έρευνα έχει δοκιμάσει τις επιδράσεις του K448 σε διάφορες λειτουργίες και διαταραχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας.

Οι συγγραφείς είπαν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που κατακερματίζει τις παρατηρήσεις με βάση τη δομή του τραγουδιού, το οποίο περιέγραψαν ως “οργανωμένο με αντίθεση μελωδικών θεμάτων, το καθένα με τη δική του υποκείμενη αρμονία”.

Η μελέτη σημειώνει ότι οι περαιτέρω δοκιμές θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν και άλλα προσεκτικά επιλεγμένα μουσικά έργα για σύγκριση ώστε να προσδιορίσουν περαιτέρω τη θεραπευτική επίδραση της σονάτας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Βρέθηκαν ενδείξεις της νόσου χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Αντιδράσεις για τα απογευματινά χειρουργεία: «Δεν είναι επιλογή, είναι εκβιασμός»

Εδιναν νερό με αρσενικό για χρόνια στους κατοίκους πόλης του Νέου Μεξικού στις ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα