ΑΘΗΝΑ
21:13
|
16.04.2024
Ο υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η χώρα είχε εκφράσει προ πολλού ανησυχίες για την συμφωνία της με τη Γαλλία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Εξαρχής ανοιχτή και ειλικρινής» με τη Γαλλία υποστηρίζει ότι ήταν η Αυστραλία σχετικά με τη συμφωνία για τα γαλλικά υποβρύχια από την οποία φέρεται να αποχώρησε αιφνιδίως, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters. Αναλυτικότερα, ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας, Πίτερ Ντάτον, δήλωσε την Κυριακή ότι η Αυστραλία είχε εκφράσει προ πολλού ανησυχίες σχετικά με το οικονομικό κόστος της παραγγελίας για τα γαλλικά υποβρύχια. 

Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται σε συνέχεια των λεγομἐνων του πρωθυπουργού της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε εκφράσει «πολύ σοβαρές ανησυχίες» στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιούνιο και πως είχε καταστήσει σαφές ότι η Αυστραλία θα έπρεπε να λάβει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό της συμφέρον.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών, Σάιμον Μπέρμιγχαμ, παραδέχθηκε πως οι διαπραγματεύσεις για το AUKUS παρέμεναν μυστικές, λόγω της «τεράστιας ευαισθησίας» του θέματος, υποστηρίζοντας όμως ότι η Γαλλία είχε ενημερωθεί για την επικείμενη συμφωνία.   

Υπενθυμίζεται πως η Αυστραλία αποχώρησε ξαφνικά από τη συμφωνία με την Γαλλία για την κατασκευή στόλου συμβατικών υποβρυχίων, ανακοινώνοντας σε παγκόσμια μετάδοση ένα σχέδιο για την κατασκευή τουλάχιστον οκτώ υποβρυχίων πυρηνικής ενέργειας με αμερικανική και βρετανική τεχνολογία σε μια τριμερή συμφωνία. Το γεγονός εξόργισε τη Γαλλία, με τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν να κάνει λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» και τη χώρα να προχωρά στην πρωτοφανή απόσυρση των πρέσβεών της από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Το ισραηλινό συμβούλιο πολέμου αποφάσισε επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα