ΑΘΗΝΑ
17:09
|
23.04.2024
Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις χώρες της Λ. Αμερικής και της Καραϊβικής για να δημιουργήσουν από κοινού μια κοινότητα κοινού μέλλοντος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω


Κατόπιν πρόσκλησης του Μεξικού και στο πλαίσιο της εκ περιτροπής προεδρίας της χώρας, στην 6η Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε βίντεο απευθυνόμενος στους ηγέτες και της Συν΄όδου και τους λαούς τους.

Ο Πρόεδρος της Κίνας τονίζει στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι πριν από 10 χρόνια, η CELAC γεννήθηκε κάτω από τις προσπάθειες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να επιδιώξουν την ανεξαρτησία και να αναζητήσουν δύναμη στην ενότητα, η οποία αποτέλεσε ορόσημο στη διαδικασία της περιφερειακής ολοκλήρωσης. Τα τελευταία 10 χρόνια, η CELAC έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και στην προώθηση της κοινής ανάπτυξης στην περιοχή.

Ο Σι τόνισε επίσης ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη σχέσεων με την CELAC και ότι υποστηρίζει την CELAC στο συντονισμό των περιφερειακών χωρών για τη διεξαγωγή συνεργασίας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

“Τον Ιούλιο του 2014, οι ηγέτες των περιφερειακών χωρών και εγώ ανακοινώσαμε από κοινού τη δημιουργία του Φόρουμ της Κίνας και της CELAC, το οποίο προήγαγε έναν νέο τρόπο για την ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ Κίνας και Λατινικής Αμερικής”, δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος.

Πρόσθεσε ότι τα τελευταία επτά χρόνια, το φόρουμ άνθησε και έγινε μια σημαντική πλατφόρμα για τη συγκέντρωση φιλικών δυνάμεων από όλα τα κοινωνικά στρώματα στην Κίνα και τη Λατινική Αμερική και συνέβαλε σημαντικά στην εμβάθυνση των σχέσεων Κίνας-Λατινικής Αμερικής.

Τόνισε ότι έχοντας περάσει τη δοκιμασία των αλλαγών στο διεθνές τοπίο, οι σχέσεις Κίνας-Λατινικής Αμερικής έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την ισότητα, το αμοιβαίο όφελος, την καινοτομία, το άνοιγμα και τα απτά οφέλη για τους λαούς.

“Η φιλία Κίνας-Λατινικής Αμερικής είναι μακροχρόνια, τιμάται σε βάθος χρόνων και είναι βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των λαών”, υπογράμμισε ο Σι.

Σημείωσε ότι από πέρυσι, αντιμετωπίζοντας το απροσδόκητο ξέσπασμα του COVID-19, η Κίνα και η Λατινική Αμερική έτειναν η μία στην άλλη χείρα βοηθείας διεξαγάγοντας κοινό αγώνα ενάντια στην πανδημία.

“Η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στο μέγιστο των δυνατοτήτων της και θα βοηθήσει τις περιφερειακές χώρες να ξεπεράσουν την πανδημία και να συνεχίσουν την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη”, διεμήνυσε ο Σι, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες μαζί παρ΄άγοντας από κοινού ευκαιρίες για τη δημιουργία μιας κοινότητας κοινού μέλλοντος ανάμεσα στην Κίνα και τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: globaltimes.cn/

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα