ΑΘΗΝΑ
22:22
|
18.10.2021
Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού. Ισχυρή σύσταση για την τρίτη δόση.
A healthcare worker prepares a third dose of Pfizer's coronavirus disease (COVID-19) vaccine at Belgrade Fair vaccination center in Belgrade, Serbia, August 25, 2021. REUTERS/Zorana Jevtic.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού ενάντια στον κορονοϊό για άτομα άνω των 60 ετών, τους υγειονομικούς και για τους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας, συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα η τρίτη δόση χορηγείται 6-8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα επίσης με όσα δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, όπως διαπιστώθηκε έπειτα από εννέα μήνες εμβολιαστικής εκστρατείας, και τον εμβολιασμό περίπου 6,5 εκατ. ατόμων, διαπιστώθηκε ότι έπειτα από 5-6 μήνες, τα αντισώματα, που θεωρούνται δείκτης ανοσιακής απάντησης, μειώνονται. Επίσης, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, αυξάνεται ο κίνδυνος για όσους δεν έχουν επαρκή προστασία.

Όπως επισήμανε, για την απόφαση χορήγησης τρίτης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού ελήφθησαν υπ’ όψιν τα εξής κριτήρια:

  • Όσοι δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, δηλαδή μεταμοσχευμένοι και ανοσοκατεσταλμένοι, που δεν ανέπτυξαν αντισώματα. Γι’ αυτούς είναι πολύ σημαντική η τρίτη δόση, καθώς θα ενισχύσει την ανοσία τους έναντι του ιού.
  • Η μεγάλη ηλικία ή άλλες καταστάσεις υγείας. Όπως τόνισε, η ηλικία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, άρα παίρνουν σειρά τα ηλικιωμένα άτομα σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Τον αυξημένο κίνδυνο για αυτές τις ομάδες, επισήμανε επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και σχετικές ανοσιακές μελέτες.
  • Άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως οι υγειονομικοί. Τόνισε ότι οι υγειονομικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλει σημαντικά την αντίδραση των εμβολίων στον ιό. 

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το ραντεβού που αφορά στην τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς.

Όπως υπογράμμισε ο Μ. Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική άρα ο εμβολιασμός θεωρείται ολοκληρωμένος με τις δύο δόσεις ή τη μία αν αφορά στο μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & johnson.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός από τις κινητές μονάδες στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε μονάδες φροντίδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

“Πιο ισχυρή από ποτέ η Χεζμπολάχ”

Γενική απεργία στην Αϊτή ενάντια στις απαγωγές και τη βία

Καθολικό λοκντάουν για ένα μήνα στη Λετονία

Σχέδιο Όρμπαν για εξαγορά του αεροδρομίου της Βουδαπέστης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα