Περισσότεροι από 5.000 κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί το τελευταίο 24ωρο από τις κατοικίες τους στο Λας Πάλμας, το βορειοδυτικότερο από τα ηφαιστειογενή νησιά στο σύμπλεγμα των Κανάριων Νήσων στον Ατλαντικό, που ανήκει στην Ισπανία.
Η αιτία είναι οι εκρήξεις από το απόγευμα της Κυριακής στο Κούμπρε Μπιέχα, το ηφαίστειο του νησιού, που έχουν προκαλέσει ποταμούς λάβας πολύ μεγάλου μεγέθους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.
Ο κυριότερος ποταμός λάβας φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και έχει ήδη «καταπιεί» τουλάχιστον 20 κατοικίες στο χωριό του Ελ Πάσο, μαζί με τμήματα του οδικού δικτύου, όπως ανέφερε στο ραδιόφωνο του TVE ο δήμαρχος της περιοχής, Σέρχιο Ροντρίγκεζ.
Παράλληλα, εξαπλώνεται προς το παρακείμενο χωριό του Λος Λάνος, με εκατοντάδες ακόμη κατοικίες να απειλούνται άμεσα. Εκτός των δύο αυτών χωριών, έχουν εκκενωθεί ακόμη δύο οικισμοί.
Το ηφαίστειο της «Γηραιάς Κορυφής» όπως λέγεται στα ισπανικά, είχε «προειδοποιήσει» με μία καταιγιστική ακολουθία περισσότερων από 22.000 δονήσεων μέσα σε μία εβδομάδα (δηλαδή περισσότερες από 2 ανά λεπτό της ώρας).
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Λα Πάλμα την Κυριακή (19/9) το βράδυ για την καλύτερη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης. «Διαθέτουμε όλους τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό, οι πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήρεμοι», τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές.
Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, ανήκει σε μια σειρά ηφαιστείων στην οποία καταγράφηκε για τελευταία φορά έκρηξη το 1971 και η οποία είναι η πιο ενεργή ηφαιστειακά περιοχή στα Κανάρια Νησιά. Μάλιστα, το 1971 ένας άνδρας έχασε τη ζωή του όταν τραβούσε φωτογραφίες της λάβας.
Η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Καναρίων έγινε το 2011, στο νησί Ελ Ιέρο και ήταν υποθαλάσσια.
Πηγές: Reuters, Euronews