Εξήντα τρεις σφηνίσκοι του Ακρωτηρίου, ένα απειλούμενο είδος πιγκουίνου, βρέθηκαν νεκροί σε παραλία της Νοτίου Αφρικής, σκοτωμένοι από μέλισσες, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή από κοινή δήλωση του Ιδρύματος για την προστασία των παράκτιων πτηνών (Sanccob) και των Εθνικών Πάρκων (SANParks).
“Τα πουλιά τσιμπήθηκαν μέχρι θανάτου από σμήνος μελισσών του Ακρωτηρίου”, εξήγησε ο κτηνίατρος Δρ Ντέιβιντ Ρόμπερτς.
Οι σφηνίσκοι εντοπίστηκαν νεκροί την Παρασκευή, σε μια παραλία της πόλης Σάιμονς Τάουν, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κέιπ Τάουν. Γύρω από τα μάτια τους ήταν εμφανή τα τσιμπήματα των μελισσών. Αλλωστε, πολλές μέλισσες βρέθηκαν επίσης νεκρές στην παραλία αυτήν.
Τα νεκρά πτηνά μεταφέρθηκαν στο Ίδρυμα Νοτίου Αφρικής για τη Διατήρηση των Παράκτιων Πτηνών (Sanccob) όπου πραγματοποιήθηκη νεκροψία και ελήφθησαν δείγματα για να πραγματοποιηθούν οι τοξικολογικές εξετάσεις.
“Οι νεκροψίες αποκάλυψαν ότι όλοι οι πιγκουίνοι έφεραν πολλά τσιμπήματα μελισσών ενώ πολλές νεκρές μέλισσες βρέθηκαν στο σημείο όπου είχαν πεθάνει τα πουλιά”, ανέφερε το SANPark.
Δεν παρατηρήθηκαν άλλα σωματικά τραύματα σε κανένα από τα πτηνά.
Ο Ρόμπερτς έκανε λόγο για ένα “σπάνιο και ασυνήθιστο” φαινόμενο, αλλά σημείωσε ότι στη ζώνη αυτή, που είναι εθνικό πάρκο, “οι μέλισσες αποτελούν επίσης μέρος του οικοσυστήματος”.
Το περιστατικό ερευνάται από κοινού από αξιωματούχους, ειδικούς συμβούλους και κτηνιάτρους του SANPark αλλά και ειδικούς πιγκουίνων από το Sanccob και την πόλη του Κέιπ Τάουν.
“Είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους συνεργάτες μας που μας βοήθησαν στη διερεύνηση αυτού του ασυνήθιστου γεγονότος. Δεν βρέθηκαν άλλοι νεκροί Αφρικανοί πιγκουίνοι σήμερα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα από κοντά”, δήλωσε η βιολόγος του SANPark, Άλισον Κοκ.
Εν τω μεταξύ, ακόμη ένας νεκρός πιγκουίνος εντοπίστηκε στην παραλία Fish Hoek την Παρασκευή, ο οποίος είχε επίσης πολλά τσιμπήματα μελισσών.
Σημειώνεται ότι η Νότια Αφρική φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία σφηνίσκων στον κόσμο.
Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι απειλούνται με εξαφάνιση και το 2019 καταγράφηκαν σε όλον τον κόσμο μόνο 13.000 ζευγάρια, κυρίως στη Νότια Αφρική και τη γειτονική Ναμίμπια.