ΑΘΗΝΑ
15:37
|
04.05.2024
Η πρόσφατη συμφωνία AUKUS επιταχύνει τη στενότερη συνεργασία Γαλλίας-Ινδίας στην περιοχή του Ειρηνικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την “αφύπνιση” της γαλλικής διπλωματίας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού φαίνεται πως προκάλεσε το πρόσφατο ηχηρό “ράπισμα” που δέχθηκε η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρ΄όν από την τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS) που μεταξύ άλλων”εξαφάνισε” γαλλικό συμβόλαιο για την κατασκευή συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισ. ευρώ για λογαριασμό της Αυστραλίας.

Απόψε οι ηγέτες Ινδίας και Γαλλίας, επαναδιαβεβαίωσαν την συνεργασία τους στον χώρο του Ινδοειρηνικού και την επιθυμία τους “να δράσουν από κοινού”, ιδίως απέναντι στην Κίνα, εν μέσω της κρίσης των υποβρυχίων μετά την δημοσιοποίηση της συμφωνίας AUKUS.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, επανέλαβε την πρόθεσή του να εργαστούν μαζί “σε έναν ανοιχτό Ινδοειρηνικό, χωρίς αποκλεισμούς”. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι η χώρα του έχει δεσμευτεί “να συμβάλει στην ενίσχυση και τη στρατηγική αυτονομία της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της” ανέφερε σχετική ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Η τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών αμφοτέρων χωρών σημειώνεται περίπου μία βδομάδα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας (AUKUS), που τορπίλισε τη σύμβαση-μαμούθ για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων στην Καμπέρα.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας αποφεύγει κ΄άθε αναφορά στην τριμερή συμφωνία. Ωστόσο, επισημαίνει με νόημα πως Γαλλία και Ινδία υιοθετούν μια κοινή προσέγγιση «φιλοδοξώντας να προωθήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και την εφαρμογή του δικαίου, αποκλείοντας κάθε μορφή ηγεμονίας» στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, που βρίσκεται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού Κίνας και ΗΠΑ.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Μόντι ανέφερε ότι συζήτησε με τον Μακρόν «τη στενότερη συνεργασία» των δύο χωρών, επισημαίνοντας τη «σημασία» αυτής της διμερούς στρατηγικής εταιρικής σχέσης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι επαφές αυτές επιτρέπουν στο Παρίσι να προσελκύσει έναν σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή αυτή, έχοντας ήδη προχωρήσει σε σειρά συμφωνιών με την Ινδία στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η πώληση μαχητικών Rafale, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στον Ινδικό Ωκεανό, άνοιγμα των γαλλικών βάσεων σε Τζιμπουτί, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρεϊνιόν για το πολεμικό ναυτικό της Ινδίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα