ΑΘΗΝΑ
20:04
|
14.11.2024
Έφιππες περιπολίες καταγράφηκαν από τον φωτογραφικό φακό να επαναπροωθούν βίαια Αϊτινούς μετανάστες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη των ΗΠΑ οι φωτογραφίες με τους έφιππους συνοριοφύλακες που κυνηγούν με λάσο ή μαστίγιο μετανάστες από την Αϊτή στον ποταμό Ρίο Γκράντε, κοντά στη μεθοριακή πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας.

Οι έντρομοι μετανάστες καταγράφηκαν από τον φωτογραφικό φακό να προσπαθούν να ξεφύγουν από τους έφιππους συνοριοφύλακες, οι οποίοι τους επαναπροωθούσαν βίαια προς την πλευρά του Μεξικού.

Με φόντο την αγανάκτηση της κοινής γνώμης, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Οι φωτογραφίες “κακομεταχείρισης Αϊτινών μεταναστών κατά μήκος των συνόρων είναι φρικτές και σοκαριστικές”, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός βουλευτής Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Είναι φρικτό να το βλέπεις”, παραδέχθηκε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. “Δεν γνωρίζω την κατάσταση, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ σε ποιο πλαίσιο αυτή θα ήταν μια αποδεκτή συμπεριφορά», πρόσθεσε.

Αϊτινοί μετανάστες Ρίο Γκράντε ΗΠΑ
(Twitter/@AFP News Agency)

 Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, συζήτησε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό της Αϊτής, Αριέλ Ανρί, σχετικά με τον επαναπατρισμό χιλιάδων Αϊτινών μεταναστών που είχαν κατασκηνώσει στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Ανρί ότι “ο αϊτινός λαός αξίζει πλήρη έρευνα για τη δολοφονία του προέδρου (Ζοβενέλ) Μοΐζ (τον Ιούλιο) και να αποδοθεί δικαιοσύνη για το ειδεχθές έγκλημα”, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό ομόλογό του Μαρσέλο Εμπράρδ “για τον συντονισμό της διαχείρισης της εισροής παράτυπων Μεξικανών μεταναστών”, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έφιππες περιπολίες αναπτύχθηκαν την Κυριακή κοντά στον ποταμό Ρίο Γκράντε, όπου χιλιάδες μετανάστες – στην πλειονότητά τους Αϊτινοί —έχουν δημιουργήσει εδώ και ημέρες έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από μια γέφυρα με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής των συνοριοφυλάκων Ραούλ Ορτίς.

Αϊτινοί μετανάστες Ρίο Γκράντε ΗΠΑ
(Twitter/@AFP News Agency)

“Τους ζήτησα να ελέγξουν αν υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια και να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους διακινητές”, πρόσθεσε, ενώ υπογράμμισε ότι “είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς ένα άλογο μέσα σε ένα ποτάμι”.

Φαίνεται ότι για τον λόγο αυτό κάποιοι συνοριοφύλακες χρησιμοποίησαν μακριά χαλινάρια για τα άλογά τους, υποστήριξε ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας. “Θα διεξαγάγουμε έρευνα για να βεβαιωθούμε ότι όντως αυτό συνέβη και σε αντίθετη περίπτωση θα δράσουμε”, είπε.

Δεν άκουσα τον ήχο του μαστιγίου, αλλά οι έφιπποι γυρνούσαν στον αέρα τα χαλινάρια τους

Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που οι μετανάστες πλένονταν στον Ρίο Γκράντε ή προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό αναζητώντας τρόφιμα στο Μεξικό για να τα φέρουν στην οικογένειά τους που είχε μείνει στο αμερικανικό έδαφος, δήλωσε ο φωτογράφος που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες, Πολ Ράτγε.

Ξαφνικά πέντε ή έξι έφιπποι συνοριοφύλακες έφτασαν στο σημείο και τους ζήτησαν να επιστρέψουν στο Μεξικό. “Η κατάσταση ήταν τεταμένη και οι μετανάστες άρχισαν να τρέχουν για να τους αποφύγουν”, διηγήθηκε. “Ένας από τους πράκτορες άρπαξε έναν άνδρα από τη μπλούζα. Δεν πιστεύω ότι τραυματίστηκε” ανέφερε.

“Δεν άκουσα τον ήχο του μαστιγίου, αλλά οι έφιπποι γυρνούσαν στον αέρα τα χαλινάρια τους”, πρόσθεσε.

Αϊτινοί μετανάστες Ρίο Γκράντε ΗΠΑ
(Twitter/@AFP News Agency)

Στη συνέχεια η κατάσταση ηρέμησε και οι συνοριοφύλακες επέτρεψαν στους μετανάστες να επιστρέψουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισροή μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει εξελιχθεί σε κρίση για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Από το Ντελ Ρίο ο Μαγιόρκας δήλωσε ότι Αϊτινοί μετανάστες λαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ότι θα τους επιτραπεί να μείνουν στις ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές θα επιταχύνουν τη διαδικασία επαναπατρισμού τους στην Αϊτή, καθώς θεωρούν ασφαλή την επιστροφή τους στη χώρα τους.

“Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι τα σύνορά μας δεν είναι ανοικτά και ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να επιχειρούν ένα τέτοιο επικίνδυνο ταξίδι”, υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός. “Αν έρθετε με παράνομο τρόπο στις ΗΠΑ, θα σας στείλουμε πίσω“, δήλωσε.

Τη Δευτέρα οι αμερικανικές αρχές απομάκρυναν μετανάστες από το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί αφού διέσχισαν τον ποταμό Ρίο Γκράντε.

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters είδαν ένα λευκό λεωφορείο, συνοδευόμενο από πράκτορες της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) να μπαίνει στο αεροδρόμιο της πόλης Ντελ Ριο και κατόπιν μια ομάδα να επιβιβάζεται σε ένα αεροσκάφος της Ακτοφυλακής. Μια αστυνομική πηγή είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν μετανάστες ενώ μια άλλη, που έχει γνώση της λειτουργίας του αεροδρομίου, ανέφερε ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο Ελ Πάσο του Τέξας.

Στο μεταξύ, ο Τομ Καρτράιτ, της ομάδας “Μάρτυρες του Συνόρου” η οποία παρακολουθεί τις πτήσεις της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) είπε στο Reuters ότι αναχώρησαν από το Τέξας τρεις πτήσεις, μία από το Λαρέντο και δύο από το Σαν Αντόνιο, μεταφέροντας Αϊτινούς πίσω στην Αϊτή.

Οι εκπρόσωποι της ICE δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιταχύνει τις απελάσεις στην Αϊτή, στέλνοντας περισσότερους πράκτορες της CBP στην περιοχή, ενώ θα λάβει και άλλα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική και πολιτική κρίση που προκαλείται από το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν καταφύγιο, κάτω από άθλιες συνθήκες, κάτω από τη γέφυρα που συνδέει το Ντελ Ρίο με τη Σιουδάδ Ακούνια του Μεξικού.

Αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων λένε ότι οι περισσότεροι μετανάστες είναι Αϊτινοί.

Περιοχή αποκλεισμένη από τον σερίφη, μην περνάτε

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν δεκάδες αξιωματικούς των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν έφιπποι, από την αμερικανική πλευρά των συνόρων. Ένα ελικόπτερο του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας πετούσε στην περιοχή ενώ είχαν τοποθετηθεί και κίτρινες κορδέλες με την ένδειξη “περιοχή αποκλεισμένη από τον σερίφη, μην περνάτε”.

Ο Αϊτινός Ζαν Αζνόρ, η Χιλιανή σύζυγός του Μακαρένα Βίνες και ο γιος τους, 17 μηνών, δεν μπόρεσαν να περάσουν στο αμερικανικό έδαφος και σήμερα. Ο Αζνόρ, με τα πόδια του ακόμη μέσα στο νερό, είπε ότι η οικογένεια έχει ξοδέψει όλα τα χρήματά της και δεν έχει πού να μείνει στο Μεξικό. “Δεν μπορώ να περάσω εδώ, δεν μπορώ να περάσω εκεί. Τι να κάνω;” διερωτήθηκε.

Το ζευγάρι ρώτησε τους ντόπιους αν ήξεραν κάποιο μέρος για να μείνουν στο Μεξικό, λέγοντας ότι θα επιχειρήσουν και πάλι να περάσουν στις ΗΠΑ.

Η όχθη του ποταμού από την πλευρά του Μεξικού ήταν γεμάτη με μπουκάλια νερού και κουτιά φαγητού, ένδειξη του πόσοι πολλοί άνθρωποι τον διέσχισαν για να περιμένουν στις ΗΠΑ τις διαδικασίες μετανάστευσης. Οι επίδοξοι μετανάστες πήγαιναν στο Μεξικό για να αγοράσουν προμήθειες και να τις μεταφέρουν στον αυτοσχέδιο καταυλισμό τους κάτω από τη γέφυρα αλλά από σήμερα φαίνεται ότι δεν επιτρέπεται να το κάνουν πια.

Πάνω από 14.000 μετανάστες

Οι δημοσιογράφοι του Reuters δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στην περιοχή όπου ο δήμαρχος του Ντελ Ρίο Μπρούνο Λοζάνο είπε το Σάββατο ότι ζουν πάνω από 14.000 μετανάστες.

“Έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση” στον ποταμό, ανέφερε ο Αϊτινός μετανάστης Εντισον Λανγκλέ, 24 ετών, με γραπτό μήνυμά του στο πρακτορείο. “Χθες το βράδυ μας έδωσαν νερό και ένα σνακ. Για σήμερα δεν ξέρω“, πρόσθεσε.

Πολλοί από τους Αϊτινούς είπαν ότι έφυγαν από την πατρίδα τους και αρχικά εγκαταστάθηκαν στη νότια Αμερική. Κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια το τελευταίο διάστημα επειδή δεν μπορούσαν να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στις χώρες όπου βρίσκονταν ή αντιμετώπιζαν προβλήματα ρατσισμού ή δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή δουλειά.

Το DHS ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα επισπεύσει τις πτήσεις επιστροφής των μεταναστών στην Αϊτή και άλλους προορισμούς εντός των επόμενων 72 ωρών. Βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες απ’ όπου ξεκίνησαν το ταξίδι τους οι άνθρωποι αυτοί, ώστε να δεχτούν να τους παραλάβουν


 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα υπουργείο για τον Ίλον Μασκ

Λίγες ώρες πριν γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ο Ίλον Μασκ και ο Βίβεκ Ραμασουάμι θα αναλάβουν το υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ε.Ε. σκορπίζει 200 δισ. ευρώ στις πολεμικές βιομηχανίες για χάρη της Ουκρανίας

Πυρά ΚΚΕ σε κυβερνήσεις για τα υπερκέρδη των τραπεζών

Πρόθυμο για συνομιλίες το Ιράν, αλλά όχι υπό πίεση

Ο Τραμπ επιταχύνει τη λύση Ντράγκι κατά του «αργού θανάτου» της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα