ΑΘΗΝΑ
14:13
|
26.06.2024
Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ταυτοποιήθηκε και τρίτος Ρώσος δράστης για την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωνε πως κατά την κρίση του η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία του πρώην πράκτορα και αξιωματικού της KGB,  Αλεξάντρ Λιτβινένκο το 2006, οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πως ταυτοποιήθηκε και τρίτος Ρώσος δράστης για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, Σεργκέι Σκριπάλ με τον νευροτοξικό παράγοντα, Νοβιτσοκ. 

Η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του είχε γίνει το 2018 στη Βρετανία και εκτός από τον ίδιο δηλητηριάστηκαν η κόρη του και ένα ακόμη άτομο ενώ ένα τέταρτο πέθανε. 

Ο τρίτος φερόμενος δράστης, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, ονομάζεται Ντένις Σεργκέεφ ή Σεργκέι Φεντότοφκαι εκτιμάται πως τόσο αυτός όσο και οι άλλοι δύο ύποπτοι, είναι ανήκουν σε στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας. 

Πηγές ασφαλείας αναφέρουν, σύμφωνα με το ΒΒC, ότι ο Σεργκέεφ ενήργησε ως επιτόπου επικεφαλής της επιχείρησης και ήταν το ανώτερο μέλος της ομάδας από τη Ρωσική GRU. Έχει επίσης συνδεθεί με άλλες μυστικές δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη.

Αν και η Εισαγγελία έχει εγκρίνει κατηγορίες, οι ύποπτοι δεν μπορούν να κατηγορηθούν επίσημα αν δεν συλληφθούν.

Οι άλλοι δύο δράστες φέρουν τα ψευδώνυμα Αλεξάντερ Πέτροφ και Ρουσλάν Μποσίροφ ή Αλέξανδρος Μίσκιν και Ανατόλι Τσέπιγκα αντίστοιχα. 

Οι τρεις ύποπτοι

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές τα τρία αυτά άτομα της  GRU έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις για λογαριασμό της Μόσχας και σε άλλες χώρες και  το θέμα έχει συζητηθεί με τη Βουλγαρία και την Τσεχία, αναφέρουν οι αρχές που για πρώτη φορά χαρακτηρίζουν ως Ρώσους κατασκόπους τους τρεις υπόπτους.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες για το πώς, αλλά έχουμε τα στοιχεία που τους συνδέουν με το GRU», είπε ο Ντιν Χάιντον, Ανώτερος Εθνικός Συντονιστής του Ηνωμένου Βασιλείου για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτούς ως άριστα εκπαιδευμένους. 

«Και οι τρεις είναι επικίνδυνα άτομα».

Η βρετανική αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Πετρόφ και ο Μποσίροφ πραγματοποίησαν την επίθεση Σκριπάλ, ενώ ο Φεντότοφ τους συνάντησε αρκετές φορές το Σαββατοκύριακο 2-4 Μαρτίου, όταν δηλητηρίασαν το θύμα τους.

Αφού κατηγορήθηκαν από τη Βρετανία, ο Μποσίροφ και ο Πετρόφ εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση και δήλωσαν ότι ήταν τουρίστες που είχαν ταξιδέψει στο Σόλσμπερι της Βρετανίας για να δουν τα αξιοθέατα. 

Όπως και με τους άλλους δύο Ρώσους, η βρετανική αστυνομία είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης και για τον Φεντότοφ και ενημέρωσε την Interpol προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες γνωστοποιήσεις στις αρχές διεθνώς.

Και οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με το Reuters, εκτιμάται ότι βρίσκονται στη Ρωσία, με την οποία Βρετανία δεν έχει συνθήκη έκδοσης και οι ρωσικές αρχές δεν έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα καμία διάθεση συνεργασίας.

Ρωσία κατά Βρετανίας για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μέσω της εκπροσώπου του, Μαρία Ζαχάροβα, κατηγόρησε σήμερα (Τρίτη, 21/9) τη Βρετανία ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ως εργαλείο για να ασκήσει πιέσεις στη Μόσχα και να υποδαυλίσει τις αντιρωσικές διαθέσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας το Λονδίνο ότι αρνείται να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην υπόθεση διαλεύκανσης της υπόθεσης Σκριπάλ, δήλωσε ότι «η ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου συνεχίζει να χρησιμοποιεί την υπόθεση των Σκριπάλ ως εργαλείο άσκησης πιέσεων στη χώρα μας, υποδαυλίζοντας τις αντιρωσικές διαθέσεις στη Βρετανία», και πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εξακολουθεί να είναι υπέρ της αποκατάστασης της αλήθειας».

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις απόπειρες του Λονδίνου να επιρρίψει στη Μόσχα την ευθύνη για ό,τι συνέβη στο Σόλσμπερι και εμμένουμε στη διεξαγωγή αντικειμενικής και αμερόληπτης έρευνας σε επαγγελματικό επίπεδο» δήλωσε η Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της για συνεργασία με τη συμμετοχή των οργάνων επιβολής του νόμου και των αντίστοιχων εμπειρογνωμόνων.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας ότι ένας τρίτος Ρώσος κατηγορήθηκε ερήμην για την απόπειρα δολοφονίας του Σκριπάλ με τον νευροτοξικό παράγοντα «Νοβιτσόκ» το 2018 και ότι οι τρεις ύποπτοι ήταν πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Η Ζαχάροβα αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση αυτή.

Πηγή: BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος

Συμφώνησε να παραδεχτεί την ενοχή του για την κατηγορία τής κατασκοπείας και θα επιστρέψει στην Αυστραλία μετά από την πολύχρονη καταδίωξη που υπέστη.
ΣΥΝΑΦΗ

Μήνυμα Μητσοτάκη προς ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας: Λιγότερα λάθη, περισσότερη προσπάθεια

Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει τα εντάλματα σύλληψης κατά Σοϊγκού και Γερασίμοφ

Το πενθήμερο, πέθανε! Ζήτω η ανάπτυξη!

Νορβηγικό συνταξιοδοτικό ταμείο γυρίζει την πλάτη στην Caterpillar λόγω Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα