Προς τη θάλασσα ρέει το ποτάμι της λάβας που εκτοξεύτηκε μαζί με στάχτη και πυκνά σύννεφα καπνού μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα των Κανάριων Νήσων την Κυριακή που μας πέρασε. Αυτή η πορεία της λάβας προς τη θάλασσα ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες αρχές καθώς η “συνάντηση” του καυτού ρευστού πετρώματος με το θαλασσινό νερό θα “μπορούσε να προκαλέσει εκρήξεις και εκπομπή τοξικών αερίων” σύμφωνα με την ομάδα διαχείρισης Ηφαιστειακών Κρίσεων (Pevolca) στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας.
Οι ισπανικές αρχές έχουν δημιουργήσει μια ζώνη αποκλεισμού στη θάλασσα, παράλληλα με την ακτογραμμή, η οποία εκτείνεται στα νότια του νησιού Λα Πάλμα από την παραλία Λας Βίνιας μέχρι την περιοχή του Ταθακόρτε στα βόρεια. Στην ενδοχώρα του νησιού δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν προσπάθειες για να αποτρέψουν το πέρασμα της λάβας από κατοικημένες περιοχές. Η ζώνη αποκλεισμού, έκτασης περίπου δύο ναυτικών μιλίων, αποφασίστηκε ως μέτρο πρόληψης ώστε “τα τοξικά αέρια να μην επηρεάσουν τον κόσμο”, ανέφερε ο επικεφαλής του συμβουλίου των λιμενικών αρχών, Μαριάνο Χερνάντεθ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER. Ο ίδιος ζήτησε από άτομα με περιέργεια ή πραγματικό ενδιαφέρον για το εν λόγω φυσικό φαινόμενο να αποφύγουν να πλησιάσουν την περιοχή.
Οι επιστήμονες είχαν υπολογίσει ότι το ποτάμι της λάβας θα έφτανε στις ακτές του νησιού αργά το βράδυ της Δευτέρας, αλλά τελικά η ροή δείχνει απρόβλεπτη. “Η λάβα που ρέει προς τη θάλασσα είναι λίγο απρόβλεπτη και έχει εκτραπεί από την πορεία της”, δήλωσε ο δήμαρχος του Ελ Πάσο Σέρχιο Ροντρίγκεθ στο κρατικό δίκτυο TVE. Οι κάτοικοι από τη συνοικία Τακάντε Άλτο απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους αργά χθες και νωρίς σήμερα αφού λάβα άρχισε να ρέει από άλλη σχισμή στην πλαγιά του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, πρόσθεσε ο Δήμαρχος.
“Είχαμε μείωση της δραστηριότητας στο ηφαίστειο, μικρότερο όγκο μάζας μάγματος. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου επιβραδύνεται. Η ροή της λάβας βρίσκεται στη γειτονιά Τοντόκ. Είναι ακόμα στα μισά του δρόμου για τη θάλασσα. Δεν πρόκειται να φτάσει απόψε”, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Μιγκέλ Άνχελ Μορσουέντε, επικεφαλής της ομάδας Pevolca. Εξήγησε ότι όταν η λάβα, η οποία έχει θερμοκρασία περίπου 1.000 βαθμών Κελσίου, φτάσει στη θάλασσα των περίπου 20 βαθμών Κελσίου, θα προκληθεί μια έκρηξη υδρατμών που θα δημιουργήσει ένα πυκνό λευκό νέφος. Αλλά το λιωμένο πέτρωμα θα μπορούσε επίσης να πυροδοτήσει μια χημική αντίδραση, κυρίως χλωρίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα των πολιτών.
6.000 πολίτες έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους
Περίπου 6.000 από τους 80.000 ανθρώπους που ζουν στο νησί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους έως τώρα για να γλιτώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου, σύμφωνα με το TVE.
Το ηφαίστειο εξερράγη την Κυριακή, αφού το Λα Πάλμα, το βορειοδυτικότερο νησί στο αρχιπέλαγος των Καναρίων, είχε σειστεί από χιλιάδες δονήσεις τις προηγούμενες ημέρες. Λάβα εκτινάχθηκε σε ύψος εκατοντάδων μέτρων στον αέρα, με αποτέλεσμα να καούν δασικές εκτάσεις ενώ ποτάμια λιωμένων πετρωμάτων κινήθηκαν προς τον ωκεανό σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή του νησιού.
Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί αλλά εικόνες από drone έδειξαν δύο ποτάμια μαύρης λάβας να αφήνουν πίσω τους κατεστραμμένη γη καθώς προχωρούσαν από το δυτική πλευρά του ηφαιστείου προς τη θάλασσα.
Δορυφορικές εικόνες από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αποκάλυψαν ότι μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 166 σπίτια και 1.000 στρέμματα γης έχουν καλυφθεί από τη λάβα. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε ένα ποτάμι λιωμένων πετρωμάτων να ‘καταπίνει’ αργά ένα σπίτι στο χωριό Λος Καμπίτος και το εσωτερικό του να πιάνει φωτιά με τις φλόγες να βγαίνουν από τα παράθυρα και τη σκεπή.
Το βράδυ της Δευτέρας στο νησί Λα Πάλμα σημειώθηκε επίσης σεισμική δόνηση μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο ισχυρότερος από την ημέρα της έκρηξης του ηφαιστείου σύμφωνα με το Εθνικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτου της Ισπανίας.
Υπηρεσίες διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν πει ότι οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να φοβούνται για την ασφάλειά τους εφόσον ακολουθούν τις συστάσεις των αρχών.
Με πληροφορίες από El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ