ΑΘΗΝΑ
19:56
|
19.04.2024
Οι περιορισμοί των εξουσιών του Προέδρου κρίνονται επιβεβλημένοι μετά την εμπειρία της προεδρίας Τραμπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νομοσχέδιο με στόχο τον περιορισμό των εξουσιών του Προέδρου των ΗΠΑ εισηγήθηκαν απόψε οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια προφανή προσπάθεια να περιορίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις μετά την εμπειρία της προεδρίας της χώρας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι και ο βουλευτής ’Ανταμ Σιφ σχεδιάζουν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο σε μια συνέντευξη Τύπου,εκτιμώντας πως ο «Νόμος για την Προστασία της Δημοκρατίας μας» θα αποκαταστήσει την ισορροπία των εξουσιών, μεταξύ της εκτελεστικής και της νομοθετικής, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα.

Όρια σε προεδρική χάρη και κήρυξη κατάστασης ανάγκης…

Μεταξύ άλλων προβλέπονται νέα όρια σε ό,τι αφορά τη χρήση της προεδρικής χάρης για κατηγορίες περί «περιφρόνησης» ή «παρεμπόδισης» του έργου του Κογκρέσου. Επίσης, ο πρόεδρος δεν θα μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του ενώ θα ληφθούν και μέτρα για να αποτραπούν οι παρεμβάσεις στις εκλογές από το εξωτερικό.

Το νομοσχέδιο προβλέπει αυξημένη προστασία για τους καταμηνυτές ατασθαλιών, αλλά και την προστασία των γενικών επιθεωρητών. Το Κογκρέσο θα έχει λόγο στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης εθνικής ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Τραμπ απέλυσε πολλούς γενικούς επιθεωρητές, δουλειά των οποίων είναι να καταπολεμούν τη διαφθορά στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Επίσης, κήρυξε κατ’ επανάληψη κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, όπως στα σύνορα με το Μεξικό, με σκοπό να διατεθούν χρήματα από τον αμυντικό προϋπολογισμό για την κατασκευή του τείχους που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε αφορούσε τις σχέσεις με το Ιράν, ώστε να παρακαμφθεί το Κογκρέσο σε μια πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα