ΑΘΗΝΑ
04:41
|
10.05.2024
Ο Γ.Γ. της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία συζητώντας την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Όσοι επικαλούνται τη θρησκεία για να τελέσουν πράξεις τρομοκρατίας παρερμηνεύουν τις θρησκευτικές διδαχές” τόνισε σήμερα μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά το πέρας της ενημέρωσης που είχε η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ στο Intellectual Warfare Center (Κέντρο Διανοητικού Πολέμου) στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Η παρέμβαση του Χαρακόπουλου ήταν ουσιαστικά απάντηση στον Αμπντουλάχ αλ Χατζίρι,γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντή των υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Ο γ.γ. της ΔΣΟ στην παρέμβασή του ευχαρίστησε τον Αλ Χατζίρι για την “ενδελεχή ενημέρωση” που του πρόσφερε σχετικά με τη δράση του Κέντρου στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και των εξτρεμιστικών ιδεών, κρίνοντας πως ήταν “ιδιαίτερα επιτυχημένη στο διάστημα που λειτουργεί¨”. 

Εξήρε δε το γεγονός πως το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, θεωρώντας πως καταδεικνύει “το ειλικρινές ενδιαφέρον της χώρας να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά που έχουν πλήξει τον σύγχρονο κόσμο, και πρώτα απ’ όλους εσάς τους ίδιους”. Και συνέχισε ο Χαρακόπουλος:

Θεωρούμε ότι η Σαουδική Αραβία συνιστά πυλώνα σταθερότητας για τη Μέση Ανατολή, αλλά και ευρύτερα, και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. 

Με αυτή την επίσκεψη θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα της ανάγκης για ειρηνική συνύπαρξη των πιστών, ανεξαρτήτως θρησκείας και δόγματος, την εξάλειψη των προκαταλήψεων και της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Είμαστε ένας διεθνής θεσμός που, εκπροσωπώντας Κοινοβούλια 25 χωρών, προωθεί σταθερά τη συνεννόηση, την καταλλαγή, τον διαπολιτισμικό και διαθρησκειακό διάλογο, σαν τις μόνες οδούς επίλυσης των προβλημάτων. Παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η πριν από τρία χρόνια διοργάνωση στον Λίβανο διεθνούς συνεδρίου όπου συμμετείχαν 18 δόγματα και θρησκείες, τα πρακτικά του οποίου τα εκδώσαμε σε έναν τόμο, τον οποίο και θα ήθελα να σας τον προσφέρω για τη βιβλιοθήκη σας. 
Καταλήγοντας, θέλω να εκφράσω την επιθυμία της ΔΣΟ για την ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εκπροσώπους του μουσουλμανικού κόσμου, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην αλληλοκατανόηση, στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλεγγύη και εν τέλει στην ειρηνική συνύπαρξη», προσέθεσε ο κ. Χαρακόπουλος. 

Ο Αλ Χατζίρι από την πλευρά του εξέφρασε “ιδιαίτερη χαρά” για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στο Κέντρο επισημαίνοντας πως “όλος ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν μπορεί να υπάρχει ζωή χωρίς συνεργασία”. Και κατέληξε:

Ούτε εμείς ούτε τα παιδιά μας θα ζήσουν ειρηνικά αν δεν υπάρξει καταλλαγή. Ο κυριότερος στόχος μας είναι η απαλλαγή από τις παρερμηνείες της θρησκείας, που οδηγούν πολλούς ανθρώπους στα επικίνδυνα μονοπάτια του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας.

Γιατί βρίσκεται στο Ριάντ η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ

Η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας προσκεκλημένη από την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Intellectual Warfare Center, ενός κέντρου επιχειρήσεων συνδεδεμένου με το Υπουργείο Άμυνας, για να πληροφορηθεί τον τρόπο δράσης τους για την εκρίζωση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και την προώθηση των ειρηνικών αρχών του ήπιου Ισλάμ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, προβλήθηκε ειδικό οπτικοακουστικό υλικό, ενώ υπήρξε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις και ιδιαίτερα στη βιβλιοθήκη, στην οποία περιλαμβάνονται βιβλία τα οποία παρερμηνεύουν το Ισλάμ, ωθώντας τους πιστούς σε ακραίες, συχνά βίαιες, συμπεριφορές.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτιστική οπισθοχώρηση η μετατροπή της Μονής της Χώρας λέει η Αρχιεπισκοπή Αμερικής

Πιερρακάκης στο Βατικανό: Απαράδεκτη απόφαση η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Ζιμπάμπουε: Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα