Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια για την COVID-19 ότι έχουν εγκαταλείψει τις φτωχές χώρες και τις καλεί να διανείμουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχές χώρες, στην έκθεσή της με τίτλο “Διπλή δόση ανισότητας: οι φαρμακευτικές εταιρείες και η κρίση των εμβολίων για την COVID-19”.
Η έκθεση δίνεται στη δημοσιότητα με φόντο την αναμενόμενη παγκόσμια σύνοδο για τα εμβόλια και τις δεσμεύσεις του Τζο Μπάιντεν για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των φτωχώτερων χωρών.
“Το να εμβολιαστεί ο κόσμος είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από αυτή την κρίση. Θα έπρεπε να είναι η ώρα που θα χαιρετίζαμε αυτές τις εταιρείες, που δημιούργησαν τα εμβόλια τόσο γρήγορα, για τον ηρωισμό τους”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ. “Αντ’ αυτού, προς μεγάλη ντροπή και προς θλίψη όλων μας, το διεθνές μπλοκάρισμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και οι ελιγμοί τους υπέρ των πλούσιων κρατών γέννησαν έλλειψη εμβολίων, που ήταν καθ’ όλα προβλέψιμη και καθ’ όλα καταστροφική για τόσα άλλα”.
Η ΜΚΟ αναφερόμενη στην πολιτική των AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax – το εμβόλιο της τελευταίας δεν έχει εγκριθεί ακόμη – σε σχέση με τα δικαιώματα, τον καθορισμό των τιμών, την πνευματική ιδιοκτησία, το μοίρασμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, την κατανομή των δόσεων και τη διαφάνεια, συμπεραίνει ότι οι φαρμακευτικές “δεν εκπλήρωσαν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα“.
Από τα 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, μόλις το 0,3% κατανέμεται στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ το 79% στις χώρες με “μέσα-ανώτερα” και “υψηλά” εισοδήματα.
Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna προβλέπουν να εξασφαλίσουν κέρδη που συνολικά θα ανέρχονται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2022, υπολογίζει η ΜΚΟ, για την οποία “τα κέρδη δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή”.
Μολονότι οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έλαβαν “δισεκατομμύρια δολάρια κυβερνητικών χρηματοδοτήσεων”, επιλέγουν να “μονοπωλούν την πνευματική ιδιοκτησία, να εμποδίζουν τη μεταφορά τεχνολογίας και να περιορίζουν με επιθετικό τρόπο μέτρα που θα επέτρεπαν την επέκταση της παραγωγής των εμβολίων τους στον κόσμο“, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.
Τέλος, καλεί εταιρείες και κυβερνήσεις να “αλλάξουν πορεία” και να διανείμουν δύο δισεκατομμύρια δόσεις στις χώρες με τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.
Η ΜΚΟ επικοινώνησε με τις φαρμακευτικές εταιρείες προτού δημοσιοποιήσει την έκθεση. Όλες πλην της Novavax ανέφεραν πως αναγνωρίζουν ότι η δίκαιη και ισόνομη κατανομή των εμβολίων, ιδιαίτερα στις χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα, είναι εκ των ων ουκ άνευ, και της εξέθεσαν τις προσπάθειές τους για αυτό, χωρίς ωστόσο, να πείσουν τη Διεθνή Αμνηστία.
Σημειώνεται ότι και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε εκ νέου τη Δύση να σταματήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid με την ελπίδα να καταστούν διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια για τις φτωχές χώρες με χαμηλό ποσοστό ανοσοποίησης.