ΑΘΗΝΑ
08:34
|
01.05.2024
Οι εξηγήσεις για "συνομιλίες με όλους" δεν κατευνάζουν τις αντιδράσεις στην Λευκωσία...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Παράγοντες της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής μιλώντας σήμερα σε κυπριακά ΜΜΕ επιχείρησαν να δώσουν εξηγήσεις για την χτεσινή εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη φιέστα της κυ΄βέρνησης Ερντογάν για τα εγκαίνια του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, στα οποία εκτός από τον Τούρκο πρόεδρο παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ψευδοκράτους των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Εικόνα

Υποστήριξαν πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής “συνομιλεί και θα συνομιλεί” με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, “της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου”.

Ανέφεραν πως ο Ελπιδοφόρος εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που απαιτούν την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.

Ανέφεραν έτσι ως σημαντικό το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής σε σύντομη ομιλία του στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” επανέλαβε το αίτημα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης επισημαίνοντας την σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων στην Τουρκία.

Η έντονη δυσαρέσκεια της Λευκωσίας

Οι εξηγήσεις από το περιβάλλον του Αρχιεπισκ΄όπου Αμερικής κρίθηκαν ανεπαρκείς από την κυβέρνηση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες του ΟΗΕ.

Επίσης, την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο δείπνο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής παρουσία τόσο του Αναστασιάδη, όσο και του Κύπριου ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη και αξιωματούχων των ΗΠΑ. Δημοσιεύματα στην Κύπρο αναφέρουν εξετάζεται να ζητηθεί να μην παραστεί ο Ελπιδοφόρος σε αυτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα