Ανακωχή για τις σχέσεις Γαλλίας-ΗΠΑ σήμανε το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του, μετά την κρίση που προκάλεσε η συμφωνία AUKUS και ο αποκλεισμός της Γαλλίας, η οποία έχασε τη συμφωνία με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων.
Οι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν ότι οι «ανοιχτές συνεννοήσεις» μεταξύ συμμάχων θα είχαν βοηθήσει να αποφευχθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν και πως θα ξεκινήσουν μια διαδικασία «καλύτερων διαβουλεύσεων» ώστε να σφυρηλατήσουν τις προϋποθέσεις που «θα εγγυώνται την εμπιστοσύνη».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, ο πρέσβης της Γαλλίας, που ανακλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι, θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον, ενώ οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την αναγκαιότητα μιας ισχυρότερης Ευρώπης στον τομέα της άμυνας, στο πλαίσιο της συνεισφοράς της στο ΝΑΤΟ.
Πριν από το τηλεφώνημα, το Ελιζέ μέσω εκπροσώπου ξεκαθάριζε ότι στόχος του τηλεφωνήματος θα ήταν «να ξεκαθαριστεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ανακοίνωση» της συμφωνίας AUKUS, αλλά και πώς οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να αποκαταστήσουν τις συμμαχικές σχέσεις».
«Αναμένουμε οι σύμμαχοί μας να αναγνωρίσουν ότι οι ανταλλαγές πληροφοριών και οι συνεννοήσεις που θα έπρεπε να γίνουν δεν έγιναν, και πως αυτό δημιουργεί ζήτημα εμπιστοσύνης, από το οποίο όλοι πρέπει να βγάλουμε τα αναγκαία συμπεράσματα», τονιζόταν στην ανακοίνωση.
Καθώς φαίνεται από τις πληροφορίες που διοχετεύουν και οι δύο πλευρές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν είχαν υπάρξει ανοιχτές διαβουλεύσεις μεταξύ των συμμάχων για θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Γαλλία και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θα επιμείνει στις χωρίς όρια διπλωματικές διαδικασίες, φέρεται ότι επανέλαβε τη δέσμευσή του αυτή και συμφωνήθηκε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Ευρώπη στα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να καταλήξουν σε κοινές συνεννοήσεις και να διατηρήσουν τη δυναμική αυτής της διαδικασίας.
Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε τη στρατηγική σημασία της γαλλικής και ευρωπαϊκής παρουσίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ενώ ότι επισήμανε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη σημασία μιας ισχυρότερης και ικανότερης ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ.
Τέλος, στο πλαίσιο του κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ που διεξάγονται από ευρωπαϊκά κράτη.
ΠΗΓΗ: ΕΦ. ΣΥΝ.