ΑΘΗΝΑ
23:54
|
28.09.2024
Ο Ζοζέπ Μπορέλ διαπίστωσε την προθυμία του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών να ξαναρχίσουν σύντομα οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν είναι έτοιμο να επαναλάβει σε “κοντινή ημερομηνία” τις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα οι οποίες ανεστάλησαν τον Ιούνιο (λόγω των ιρανικών προεδρικών εκλογών) ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, μετά την συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

“Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε για τη βούλησή του να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις σε κοντινή ημερομηνία”, δήλωσε ο Μπορέλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας διευκρινίζει ότι επέμεινε μιλώντας στον συνομιλητή του στην ανάγκη το Ιράν να “συνεργαστεί πλήρως με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για την επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν”. “Επιπλέον επανέλαβε την ανησυχία του όσον αφορά τη γενικότερη πορεία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος”.

Oι έμμεσες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν στη Βιέννη (όπου έχει την έδρα του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας, ΙΑΕΑ) διεξάγονται από τον Απρίλιο με τη μεσολάβηση της ΕΕ. Έχουν στόχο την επαναφορά των δύο χωρών στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ μονομερώς το Μάιο του 2018 με απόφαση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Μετά την εκλογή του νέου προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, συγκροτήθηκε νέα κυ΄βερνηση και αντικαταστάθηκαν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην διαπραγματευτική ομάδα της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Αμπάς Αραγκτσί, που εκπροσωπούσε το Ιράν από το 2013, και ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Αλί Μπαγερί.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε στη Βιέννη το 2015 προσέφερε στην Τεχεράνη χαλάρωση των κυρώσεων της Δύσης και του ΟΗΕ με αντάλλαγμα τη δέσμευσή της να μην αποκτήσει ποτέ ατομικό όπλο και τη δραστική μείωση του πυρηνικού της προγράμματος, το οποίο έχει τεθεί υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.

Ωστόσο μετά τη μονομερή αποχώρηση των Αμερικανών από τη συμφωνία, το Ιράν εγκατέλειψε σταδιακά τις περισσότερες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα