ΑΘΗΝΑ
12:07
|
20.04.2024
Πυρά Φίλη σε Κεραμέως: Παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λοιμωξιολόγοι και ειδικοί επιστήμονες αμφισβητούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα μετά το άνοιγμα των σχολείων και ζητούν την επανεξέτασή τους από το υπουργείο Παιδείας.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Η κ. Λινού χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επισήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής. Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self tests στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος. Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό. Τέλος, η καθηγήτρια ΕΚΠΑ διευκρίνισε ότι σε άλλες χώρες τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.

Πυρά Φίλη κατά Κεραμέως

“Επανειλημμένα, με δηλώσεις μου, έχω ζητήσει από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω τη ρύθμιση του 50%+1 νοσούντων μαθητών προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα. Μόλις χθες, από το βήμα της Βουλής, έκανα την ίδια έκκληση”, τόνισε, σε δήλωσή του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης.

“Δυστυχώς, η υπουργός των κλειστών σχολείων και πανεπιστημίων, η υπουργός της υγειονομικής ανασφάλειας, επιμένει πεισματικά στο αντίθετο. Όπως επιμένει στο να μην ακολουθεί τη διαρκή προτροπή του ΕΟΔΥ και πολλών ειδικών για εξεύρεση χώρων, ώστε να αραιώσουν οι τάξεις. Από την πρώτη μέρα”, ανέφερε ο κ. Φίλης, σημειώνοντας ότι “σήμερα ο προβληματισμός για το 50%+1 τέθηκε δημόσια από μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων”.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση “να ακούσει, όχι τον ΣΥΡΙΖΑ ή τον Φίλη, αλίμονο, αυτό θα το θεωρούσε… πλήγμα του “κύρους” της, αλλά τους ειδικούς επιστήμονες”. “Είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο σε ένα τμήμα 25 παιδιών, για παράδειγμα, να πρέπει να νοσήσουν τα 13 για να κλείσει, ενώ με 10 ή με 12 κρούσματα να μένει ανοιχτό”, σχολίασε και διερωτήθηκε: “Ποιος γονέας θα στείλει το παιδί του σε αυτό το υγειονομικό ναρκοπέδιο, όσα τεστ κι αν διενεργούνται; Ποιος νοσηρός πολιτικός εγκέφαλος συνέλαβε αυτήν την εξοργιστική ιδέα; Ποιοι παίζουν με την υγεία των παιδιών και τη διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινότητα;”.

“Τονίζω και πάλι ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα, προκειμένου τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά και να ανοίξουν επιτέλους και τα πανεπιστήμια”, κατέληξε ο κ. Φίλης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

EINAΠ: Κινητοποίηση στο νοσοκομείο Γεννηματάς την Τετάρτη

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης συνελήφθησαν σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα