ΑΘΗΝΑ
01:36
|
05.10.2024
Έναν φορτιστή για όλες τις συσκευές που χρειάζονται φόρτιση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έναν φορτιστή για όλες τις συσκευές που χρειάζονται φόρτιση προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) με έκθεσή της που δημοσιεύτηκε σήμερα, Πέμπτη (23/9). Η πρόταση της Κομισιόν -που πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο- θεωρείται ένα σημαντικό βήμα κατά των ηλεκτρονικών αποβλήτων και της ταλαιπωρίας των καταναλωτών, που προκαλείται από την επικράτηση διαφορετικών, ασύμβατων φορτιστών για ηλεκτρονικές συσκευές.

Από την ημέρα της τελικής έγκρισης από την Ε.Ε., οι εταιρείες θα έχουν 24 μήνες στη διάθεσή τους για να την εφαρμόσουν. 

Με τη σημερινή πρόταση για μια αναθεωρημένη οδηγία για τον ραδιοεξοπλισμό, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα εναρμονιστούν: η θύρα USB-C θα γίνει η τυπική θύρα για όλα τα smartphones, τα tablets, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά, τα φορητά ηχεία και τις φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει να μη δίνονται φορτιστές μαζί με τις ηλεκτρονικές συσκευές. Αυτό θα βελτιώσει την ευκολία των καταναλωτών και θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και τη διάθεση των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν αρκετά απογοητευμένοι από τους ασύμβατους φορτιστές που συσσωρεύονταν στα συρτάρια τους. Δώσαμε στη βιομηχανία άφθονο χρόνο για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα είναι ώριμος ο χρόνος για νομοθετική δράση για έναν κοινό φορτιστή. Πρόκειται για μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον και είναι σύμφωνη με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας» είπε η αντιπρόεδρος της επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Τιερί Μπρετόν, αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε: «Οι φορτιστές τροφοδοτούν όλες τις πιο βασικές ηλεκτρονικές συσκευές μας. Με όλο και περισσότερες συσκευές, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι εναλλάξιμοι ή δεν είναι απαραίτητοι. Βάζουμε ένα τέλος σε αυτό. Με την πρότασή μας, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν ενιαίο φορτιστή για όλες τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές τους – ένα σημαντικό βήμα για την αύξηση της ευκολίας και τη μείωση των αποβλήτων».

Συνοπτικά, η Κομισιόν προτείνει:

  • Μια εναρμονισμένη θύρα φόρτισης για τις ηλεκτρονικές συσκευές: Η κοινή θύρα θα είναι η USB-C. Αυτό θα επιτρέψει στους καταναλωτές να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής.
  • Εναρμονισμένη τεχνολογία ταχείας φόρτισης θα συμβάλει στην αποτροπή του αδικαιολόγητου περιορισμού της ταχύτητας φόρτισης από διάφορους παραγωγούς και θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ταχύτητα φόρτισης είναι η ίδια όταν χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε συμβατός φορτιστής για μια συσκευή.
  • Αποσύνδεση της πώλησης ενός φορτιστή από την πώληση της ηλεκτρονικής συσκευής: οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν μια νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή. Αυτό θα περιορίσει τον αριθμό των ανεπιθύμητων φορτιστών που αγοράζονται ή μένουν αχρησιμοποίητοι. Η μείωση της παραγωγής και της διάθεσης νέων φορτιστών εκτιμάται ότι θα μειώσει την ποσότητα των ηλεκτρονικών αποβλήτων κατά σχεδόν χίλιους τόνους ετησίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Κικίλιας λέει πως αντιμετωπίστηκαν όλες οι φωτιές στην Ηλεία

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα