ΑΘΗΝΑ
11:16
|
25.04.2024
Μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών έστειλε από το Ριάντ ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μήνυμα αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ διαφορετικών θρησκειών ΄έστειλε σήμερα από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), και βουλευτής (Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας) Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην αντιφώνησή του προς τον γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (ΠΜΛ), σεΐχη Δρ Mohammad Alissa, κατά την επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Χαρακόπουλος τόνισε πως “μπορούμε να διαψεύσουμε στην πράξη όσους έχουν μιλήσει για πόλεμο πολιτισμών” και “όσους θέλουν να εργαλειοποιήσουν τη θρησκεία για να εξυπηρετήσουν ξεπερασμένα από την ιστορία μεγαλοϊδεατικά οράματα στην ευρύτερη περιφέρειά μας, υπονομεύοντας τη διεθνή τάξη”.

Ο σεΐχης Mohammad Alissa από την πλευρά του τόνισε τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας εκτιμώντας πως είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος με τον Ορθόδοξο κόσμο. Εξέφρασε δε την επιθυμία να ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί με την Ορθοδοξίας λέγοντας:

…εμείς επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες και αδελφούς μας. Γιατί παραδόσεις και έθιμα είναι κοινά. Σεβόμαστε ιδιαίτερα τους Ορθοδόξους, γιατί είναι οι γείτονές μας. Κι όπως γνωρίζετε, στον αραβικό κόσμο η μια πόρτα είναι δίπλα στη άλλη. Ανέκαθεν στην ιστορία υπήρξε αλληλεγγύη μεταξύ Ορθοδόξων και Αράβων. Αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα. Και αυτά είναι τα αισθήματα του αραβικού και γενικά του ισλαμικού κόσμου. Όταν συναντώ Ορθοδόξους συναντώ δικούς μου ανθρώπους, γιατί υπάρχει μια ισχυρή ιστορική σχέση. Καλώς ήλθατε, να ξέρετε ότι είμαστε μεταξύ οικείων.

Ο σεΐχης Αλίσσα πρότεινε τη δημιουργία ενός μουσείου κοινής ορθόδοξης και ισλαμικής κληρονομιάς, ως δείγμα της διάθεσης σύσφιξης των σχέσεων και της συνεργασίας. Εξέφρασε δε την ελπίδα να υπογραφεί και στην Αθήνα ένα Σύμφωνο Κατανόησης με την Δ.Σ.Ο. “και να προχωρήσουμε γοργά σε κοινές δράσεις”.

Μετά τη συνάντηση παρατέθηκε γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθησαν επίσης, οι πρέσβεις της Ελλάδος, Αλέξης Κωνσταντόπουλος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Κοζλόφ και ο σύμβουλος της ΔΣΟ, Δρ Κώστας Μυγδάλης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν κλείνει με τη συνάντηση Ιερώνυμου-Μητσοτάκη το ζήτημα «ομόφυλα ζευγάρια»

Προσαγωγές νεαρών Εβραίων στον προαύλιο χώρο του Αλ Άκσα

Ιερώνυμος για επιθέσεις σε πολιτικούς: Η Εκκλησία δεν εκδικείται

Φραστική επίθεση από ιερέα δέχθηκε η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα