ΑΘΗΝΑ
21:04
|
19.04.2024
Η Αλγερία έκλεισε σήμερα, μέχρι νεοτέρας, τον εναέριο χώρο της για όλα τα αεροπλάνα από το Μαρόκο,φορτίζοντας με νέα ένταση τις διμερείς σχέσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά την ανάκληση του Αλγερινού πρέσβη στο Μαρόκο τον περασμένο Ιούλιο και τις κατηγορίες της Αλγερίας στο γειτονικό Μαρόκο για “εχθρικές ενέργειες” τον Αύγουστο, ήρθε σήμερα και η απόφαση του αλγερινού Συμβουλίου Ασφαλείας για απαγόρευση των πτήσεων μαροκινών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Αλγερίας.

Η δικαιολογία ήταν σχετικώς αόριστη αλλά παρόμοια με άλλες που επικαλείται εδώ και μήνες η κυβέρνηση του Αλγερινού προέδρου Αμπντελματζίντ Τεμπούν όταν επιλέγει να κλιμακώσει την ένταση στις ανταγωνιστικές περιφερειακές σχέσεις της με το Μαρόκο: “συνεχιζόμενες προκλήσεις” και “εχθρικές πρακτικές”.

Η απαγόρευση της πτήσης μαροκινών αεροσκαφών (πολιτικών και εμπορικών) είναι βέβαιο πως θα αυξήσει τα κόστη και τους χρόνους μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων στις μαροκινές αεροπορικές εταιρίες. Αυτό πιθανώς να προκαλέσει τα αντανακλαστικά του Μαρόκου και να προβεί σε ανάλογα αντίποινα ώστε να προκληθεί ανάλογο κόστος σε κάποιον τομέα της αλγερινής οικονομίας, που δείχνει σιγά-σιγά σημάδια ανάκαμψης λ΄όγω της αύξησης των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου…

Η ε΄ξέλιξη έχει τη δική της δυναμική και τη δική της σημασία μολονότι οι τεταμένες σχέσεις Αλγερίας-Μαρόκου είναι υπόθεση δεκαετιών λόγω του ανταγωνισμού αμφοτέρων για την αύξηση της επιρροής τους στην πρώην ισπανική αποικία της Δυτικής Σαχάρας, που έχει καταλάβει στο μεγαλύτερο μέρος της ο μαροκινός στρατός.

Η Αλγερία που επί χρόνια στηρίζει το Κίνημα Πολισάριο για την ανεξαρτησία της περιοχής δεν δείχνει έτοιμη να καταθέσει τα όπλα και πολύ περισσότερο να άρει την προστασία που παρέχει επί δεκατίες στην οργάνωση απελευθέρωσης της περιοχής από την μαροκινή κατοχή.

Ιδιαίτερα σήμερα που η κυβέρνηση Μπάιντεν δείχνει διατεθειμένη να επανεξετάσει (και ενδεχομένως να άρει) την αναγνώριση της μαροκινής κυριαρχίας στην Δυτική Σαχάρα που είχε προσφέρει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον Μαροκινό βασιλιά, Μοχάμεντ ΙΣτ’ προκειμένου να τον πείσει (όπως και έγινε) να υπογράψει συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ (στο πλαίσιο συμφωνιών του Αβραάμ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρεαλισμός της εξουσίας και του πολέμου μπροστά σε διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη

Το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς θεσμοί όπως το Διεθνές Δικαστήριο που εξετάζει προσφυγή κατά του Ισραήλ, απέδειξαν πως βρίσκονται σε θέση αδυναμίας και ανικανότητας.
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα