Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια της απεργίας των υγειονομικών στη Γουινέα-Μπισάου, η οποία ξεκίνησε μόλις την περασμένη Δευτέρα και ήδη “έχει παραλύσει το σύστημα υγείας της χώρας”, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου των νοσηλευτών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς (Reuters).
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τις εργασιακές συνθήκες, τις απολαβές τους και άλλα θέματα στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές νοσοκομεία της χώρας που θέτουν εδώ και χρόνια σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών και δεν επιτρέπουν στους υγειονομικούς να επιτελέσουν το έργο τους. “Η κυβέρνηση είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τους θανάτους, τον μακάβριο απολογισμό της απεργιακής κινητοποίησης. Ο τομέας υγείας στη χώρα έχει κυριολεκτικά παραλύσει”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του συνδικάτου των νοσηλευτών, Γκαρσία Μπατικάν Σαμπάιο.
Εν αντιθέσει ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της μικρής χώρας στη Δυτική Αφρική, Φερνάντο Βαζ, τόνισε ότι “οι υπεύθυνοι για αυτήν την τραγωδία θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης”.
Η πολιτική αστάθεια μαστίζει τη Γουινέα-Μπισάου για δεκαετίες. Από την απόκτηση της ανεξαρτησίας της από την Πορτογαλία το 1974 μέχρι σήμερα έχουν εκδηλωθεί εννέα πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπημάτων. Η οικονομία της χώρας βασίζεται στις εξαγωγές των ξηρών καρπών, κάσιους, και σε τίποτε άλλο.
Οι περισσότερες κλινικές και νοσοκομεία της χώρας έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ το 2017 η Γουινέα-Μπισάου έχει τα χειρότερα ποσοστά θνησιμότητας στον κόσμο.
Πηγή: Reuters