ΑΘΗΝΑ
23:36
|
19.04.2024
Πίσω από την απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κρύβεται η επόμενη φάση ξεπουλήματος ώστε το δημόσιο να έχει μόλις το 34%.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, κατά περίπου 750 εκατ. ευρώ, αποφάσισε το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου παράδοσης φιλέτων της εταιρίας στον ιδιωτικό (ντόπιο και ξένο) φορέα και μείωσης του πλειοψηφικου πακέτου μετοχών του ελληνικού δημοσίου που σήμερα ανέρχεται στο 51%.

Πληροφορίες της οικονομικής εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν (σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό) με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία“.

Σε απλά ελληνικά, οι δυνατότητες να έχει λόγο η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση πάνω στο μέλλον της ΔΕΗ θα περιοριστεί σημαντικά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μία περίοδο κατά την οποία η μετάβαση στη λεγόμενη “πράσινη” Ενέργεια και οικονομία κοστίζει πανάκριβα όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Η οριστική έγκριση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ αναμένεται να δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου ενώ σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν προορίζονται για ενίσχυση του επενδυτικού προγράμματος, το οποίο αυξάνεται στα 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο:

  • 9,1 γιγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών), η οποία μεταφράζεται σε στόχο για λειτουργικά κέρδη ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
  • Τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή.
  • Την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γεώργιος Στάσσης δήλωσε:

«Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο τη σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου.

Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση.

Νωρίτερα σήμερα πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης ΗΜΕΡΗΣΙΑ κατέγραφαν αύξηση της κερδοφορίας της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο τρέχοντος έτους παρά την άνοδο του κόστους για το φυσικό αέριο και τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα