ΑΘΗΝΑ
15:07
|
19.04.2024
Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο Αιγύπτιος πρόεδρος για τις επιπτώσεις από τα διαπραγματευτικά αδιέξοδα γύρω από το φράγμα GERD.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βαριά απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα χαρακτήρισε κατά την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι επισήμανε την κατάρρευση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο, το Σουδάν και την Αιθιοπία για τη διαχείριση των νερών του Γαλάζιου Νείλου μετά την κατασκευή του γιγαντιαίου “Φράγματος Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης” (γνωστό ως GERD).

Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις της Αιγύπτου και του Σουδάν με την Αιθιοπία κρατούν πλέον μία δεκαετία δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτήρισε τις αποτυχημένες δεκαετείς προσπάθειες για εξεύρεση ορθής λύσης που θα ικανοποιεί εξίσου και τις τρεις χώρες ως “αποτέλεσμα καθαρής και αδικαιολόγητης απόρριψης “.

Επέρριψε δε, εμμέσως πλην σαφώς, ευθύνες στην Αιθιοπία κατηγορώντας την για “μονομερή προσέγγιση” και επιβολή “νέων δεδομένων στο έδαφος”. Πρόσθεσε δε πως η Αίγυπτος “που αναγνωρίζει τα δικαιώματα των αδελφών της (σ.σ.Αιθιόπων) για ανάπτυξη  υποφέρει από ξηρασία και ο λαός της στενάζει υποφέροντας από λειψυδρία”.

Ακολούθως άφησε μία πόρτα ανοικτή σε περαιτέρω παζάρια λέγοντας πως η Αίγυπτος παραμένει αφοσιωμένη στην επίτευξη μίας “νομικώς δεσμευτικής, ισορροπημένης γενικής συμφωνίας” για το γέμισμα των ταμιευτήρων του φράγματος και την λειτουργία του” ώστε να προστατευτεί η ύπαρξη 150 εκατομμυρίων Αιγυπτίων και Σουδανών.

Διαπραγματευτικά αδιέξοδα σε πλαίσιο μεγαλύτερης κόντρας

Η υδροδότηση Αιγύπτου και Σουδάν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τα νερά του ποταμού Γαλάζιου Νείλου που πηγάζει στην Αιθιοπία. Παρά τις κατά καιρούς απόπειρες των ΗΠΑ να γεφυρώσουν τις διαφορές Καίρου και Χαρτούμ με την Αντίς Αμπέμπα, δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική λύση, καθώς η κρίση, μεταξύ άλλων,αφορά τη μείζονα γεωπολιτική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας που δεσπόζει και στην περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα