ΑΘΗΝΑ
17:03
|
19.04.2024
Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής, Τζέφρι Φέλτμαν, μεταβαίνει στο Χαρτούμ μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στις 21/9.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο Χαρτούμ μεταβαίνει εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για το Κέρας της Αφρικής, Τζέφρι Φέλτμαν. Ο Φέλτμαν θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση στο Σουδάν μετά την πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος και να επιβεβαιώσει την αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες της μεταβατικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την κατάσταση στη χώρα μετά την πολυετή αυταρχική και καταπιεστική κυβέρνηση του ισλαμιστή πρώην προέδρου Ομάρ Μπασίρ.

Πριν την ανακοίνωση της αποστολής του Φέλτμαν στο Χαρτούμ προηγήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Σουδανό πρωθυπουργό Αμπντάλα Χαμντόκ και τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζακ Σάλιβαν.

ΤΖΑΚ ΣΑΛΙΒΑΝ | Hellasjournal.com

Ο Σάλιβαν μετέφερε στον Σουδανό πρωθυπουργό την “δέσμευση” του προέδρου Μπάιντεν στην πολιτική μετάβαση προς την δημοκρατία στο Σουδάν εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεση των ΗΠΑ “σε απόπειρες εκτροχιασμού ή διακοπής της δημοκρατικής διαδικασίας και καταπάτησης της βούλησης του σουδανικού λαού”.

Η απόπειρα πραξικοπήματος έγινε την περασμένη Τρίτη από αξιωματικούς του στρατού πιστούς στον πρώην πρόεδρο Μπασίρ.

Sudan army foils coup attempt

Την απόπειρα πραξικοπήματος καταδίκασαν άμεσα οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην σουδανική μεταβατική κυβέρνηση που έχει αναλάβει τα ηνία της χώρας από το 2019.

Ο Σάλιβαν προειδοποίησε παράλληλα πως οποιαδήποτε προσπάθεια στρατιωτικών να υπονομεύσει το πνεύμα και τις διαδικασίες της συνταγματικής διακήρυξης του Σουδάν θα έχει σημαντικές συνέπειες στις διμερείς σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκθεση φωτογραφίας για τα Τέμπη στη Λάρισα

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: «Σημαντικό στάδιο στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας»

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα