ΑΘΗΝΑ
15:48
|
19.01.2022
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος προειδοποίησε πως εάν δεν βρεθεί λύση στη βάση των δύο κρατών θα επιβληθούν αναπόφευκτα λύσεις "επί του εδάφους"...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης για την επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης στη βάση της λύσης των δύο κρατών και της αραβικής πρωτοβουλίας του 2002 υπό την αιγίδα του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή (ΟΗΕ,ΗΠΑ,ΕΕ,Ρωσία) ζήτησε απόψε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς με βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Είπε πως επανειλημμένα οι Παλαιστίνιοι έτειναν το χέρι για ειρήνη με στόχο λύση δύο κρατών στη βάση του διεθνούς δικαίου δίχως να βρουν ουσιαστική ανταπόκριση. Θεωρεί πως η ώρα της αλήθειας για τις κατοχικές δυνάμεις πλησιάζει, καλώντας τες για μία ακόμη φορά να σταματήσουν τις μονομερείς ενέργειες και να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Εικόνα

Αποδοκίμασε τις προσπάθειες των τελευταίων ισραηλινών κυβερνήσεων να αποφύγουν την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών, του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αντ’αυτού παρουσιάζουν,όπως είπε, ως εναλλακτικές μονομερή σχέδια για στρατιωτικό έλεγχο σε βάρος όλου του παλαιστινιακού λαού στο πλαίσιο ατελών σχεδίων ασφαλείας και οικονομικής “ανάπτυξης”.

Επισήμανε επίσης πως τέτοιες κινήσεις υπονομεύουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση πραγματικά ειρηνευτικής λύσης γιατί το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν την κατοχή και να συντηρούν ένα ρατσιστικό κράτος τύπου Απαρτχάιντ.

Προειδοποίησε ότι “η υπονόμευση της λύσης των δύο κρατών θα ανοίξει την πόρτα σε άλλες λύσεις που μας επιβάλλονται στο έδαφος”, υπενθυμίζοντας τις δολοφονίες και τις φυλακίσεις χιλιάδων Παλαιστινίων, τις κατεδαφίσεις σπιτιών, το πολυετές εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, τις πρακτικές “συλλογικής τιμωρίας” σε βάρος αμάχων.

“Ο λαός μας δεν θα υποκύψει στις παράνομες πρακτικές των κατοχικών αρχών.Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για αυτοδιάθεση…Δεν θα ανεχθούμε τέτοιες πρακτικές…Αναπόφευκτα οι πρακτικές επί του εδάφους θα επιβάλλουν ίσα πολιτικά δικαιώματα σε όλους στην γη της ιστορικής Παλαιστίνης μέσα σε ένα κράτος. Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει την επιλογή του” κατέληξε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τζόνσον: Τέλος στον βασικό κορμό των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας

Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ για Rafale: Κομματική εκμετάλλευση και εθνική καπηλεία

Προθεσμία για τις 18 Φεβρουαρίου έλαβε ο Βαξεβάνης

Γέλεν: Η Όμικρον θα επηρεάσει την ανάπτυξη, αλλά δεν θα την εκτροχιάσει

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα