ΑΘΗΝΑ
18:00
|
25.04.2024
"Αντί να δίνουμε μάχες του περασμένου αιώνα, να συνεργαστούμε για να πολεμήσουμε κοινούς εχθρούς" ανέφερε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στον ΟΗΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

“Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου να πλησιάσουμε την Τουρκία αναζητώντας δρόμους συνεργασίας” διαβεβαίωσε απόψε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στα διμερή ζητήματα με την γειτονική χώρα, τόνισε πως το όραμά του για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι ¨”αντί να δίνουμε μάχες του περασμένου αιώνα, να συνεργαστούμε για να πολεμήσουμε κοινούς εχθρούς, όπως η κλιματική κρίση που επηρεάζει εξίσου τις χώρες μας και το ζήτημα της μετανάστευσης στο οποίο η Τουρκία έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε συνεργασία με εμάς”.

“Υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί.Είμαστε αναγκασμένοι από την Ιστορία και την Γεωγραφία να συνυπάρξουμε. Και είναι προς το κοινό μας συμφέρον να το πράξουμε αυτό ειρηνικά προς όφελος της ευημερίας” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν παρέλειψε βεβαίως νωρίτερα να αναφερθεί στην τουρκική “αιτία πολέμου” (causus belli) με το οποίο η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη από το 1995, υπενθυμίζοντας πως η χώρα έχει πολλά νησιά και “ως παγκόσμια ναυτική δύναμη είμαστε πλήρως προσαρμοσμένοι στους κανόνες του ΟΗΕ¨”.

Σε άλλο σημείο υπενθύμισε τις συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ που έχει υπογράψει η Ελλάδα με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και την από κοινού συμφωνία με την Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Προέβαλε δε αυτό ως “το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο”.

“Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση, που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό, υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί”.

Συγκρατημένη “αισιοδοξία” για την Κύπρο

Στο θέμα της Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος λέγοντας ότι είναι λυπηρό το γεγονός πως η Τουρκία εξακολουθεί να αγνοεί διαδοχικές αποφάσεις του ΟΗΕ και να επιμένει στην στρατιωτικοποίηση της νήσου. Ανέφερε τις κατάφωρες , επανειλημμένες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη και την παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει την εξεύρεση λύσης υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών που ζητά αμοιβαία αναγνώριση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας σε μία κρατική οντότητα, με κυριαρχικά δικαιώματα και διεθνή αναγνώριση. Απέρριψε δε ως απαράδεκτη οποιαδήποτε κουβέντα για “λύση δύο κρατών”.

Δεν παρέλειψε αναφορές στη Λιβύη επαναφέροντας στο προσκήνιο τις αποφάσεις του ΟΗΕ για την άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκέμβρη.

Σε ό,τι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι ανέκαθεν υπέρμαχος της ενταξιακής διαδικασίας των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρότεινε δε να ληφθούν πρακτικές αποφάσεις κατά την επικείμενη σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στις αρχές Οκτωβρίου ώστε να μην χαθεί “και αυτήν η ευκαιρία” και να φανεί η ΕΕ “συνεπής στις δεσμεύσεις της”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Τον ΚΟΣΜΟ ενόψει ευρωεκλογών παρουσίασε ο Πέτρος Κόκκαλης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα