ΑΘΗΝΑ
23:03
|
07.07.2024
Μέσα σε τρεις αιώνες εξασφανίσαμε το 40% των δασών,ενώ σήμερα τείνουν υπό εξαφάνιση 440 είδη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η απερίσκεπτη τάση των ανθρώπινων κοινωνιών για αλματώδη ανάπτυξη, αύξηση της αγροτικής παραγωγής και επέκτασης των αστικών κέντρων παγκοσμίως γίνεται, ολοένα και περισσότερο, σε βάρος της χλωρίδας και της πανίδας με επικείμενες ολέθριες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον.

Στοιχεία πρόσφατης έρευνας από τη διεθνή οργάνωση Βοτανικών Κήπων, Botanic Gardens Conservation International (BGCI), που δημοσιοποίηθηκε πρόσφατα φανερώνουν πως μέσα στα τελευταία 300 χρόνια, η παγκόσμια έκταση με δάση έχει μειωθεί κατά περίπου 40%. Δεν φταίνε τόσο οι (σκόπιμες ή τυχαίες) πυρκαγιές ή έντονα καιρικά φαινόμενα. Αυτό είναι η από τις μικρότερες αιτίες καταστροφής των δασών…

Η πρώτη αιτία καταστροφής των δασών παγκοσμίως είναι κατά 29% η σκόπιμη αποψίλωση των δασών, ακολουθεί η υλοτομία (κατά 27%), το κόψιμο δέντρων για την κτηνοτροφία, η αστικοποίηση περιοχών και η οδοποιία (13%), οι δασικές πυρκαγιές κατά 13%, οι εξορύξεις ορυκτού πλούτου (9%) και η κλιματική αλλαγή (κατά 4%).

Γη: Το 1 στα 3 είδη δέντρων κινδυνεύει μ...

Οι ερευνητές της οργάνωσης εξετάζοντας 60.000 είδη δέντρων παγκοσμίως κατέγραψαν πως το 30% των ειδών (περίπου 17.500 είδη δέντρων), όπως οι μανόλιες, οι βελανιδιές και τροπικά είδη δέντρων που παράγουν το ξύλο έβενο,  κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως απειλείται με εξαφάνιση διπλάσιος αριθμός ειδών δέντρων από το σύνολο των απειλούμενων με εξαφάνιση θηλαστικών, πτηνών, αμφίβιων και ερπετών μαζί.

Το μαύρο ρεκόρ σε ποσοστό ειδών δέντρων που απειλούνται με εξαφάνιση έχει η Μαλαισία (24%), ακολουθεί η Ινδονησία (23%), η Βραζιλία (20%), η Κίνα (19%) και έπεται η Βενεζουέλα (13%).

Πάνω από 440 είδη δέντρων βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης, καθώς έχουν απομείνει από αυτά στην άγρια φύση λιγότερα από 50 μεμονωμένα δέντρα σε όλο τον πλανήτη.

Οι άνθρωποι έχουν καταστρέψει ή αλλοιώσει τα 2/3 των τροπικών δασών του  πλανήτη : aek365

Μικρή ελπίδα για τη διάσωση κάποιων ειδών υπάρχει μόνον από τις δειλές προσπάθειες διατήρησης, διάσωσης φυτικών ειδών παγκοσμίως, όμως, και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό καθώς οι συντάκτες της έκθεσης καταγράφουν πως το 64% όλων των ειδών δέντρων μπορεί να βρεθεί σε τουλάχιστον μία προστατευόμενη περιοχή και πως ένα άλλο 30%  μπορεί να βρεθεί μεταξύ άλλων σε βοτανικούς κήπους, τράπεζες σπόρων…

Κορωνοϊός: Πώς μπορεί η αποψίλωση των δασών να οδηγήσει σε νέες επιδημίες |  ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα

ΗΠΑ: Ακραία ζέστη στις ΗΠΑ – Θερμοκρασίες ρεκόρ σαρώνουν τα δυτικά

Σεισμός στην Ηλεία

Φωτιά τώρα στην Ξάνθη – Μεγάλη κινητοποίηση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα