ΑΘΗΝΑ
07:10
|
20.04.2024
Το κονδύλι εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων – Διχασμένοι οι Δημοκρατικοί, παρών” ψήφισε η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κόρτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη χρηματοδότηση του αντιπυραυλικού συστήματος “Σιδηρούς Θόλος” του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι προ δύο ημερών είχε αποσυρθεί η διάταξη για τη δαπάνη από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους εξαιτίας των ενστάσεων μερίδας νομοθετών της προοδευτικής παράταξης.

Το κονδύλι εγκρίθηκε με 420 ψήφους υπέρ και εννέα κατά. Οκτώ Δημοκρατικοί και ένας Ρεπουμπλικανός καταψήφισαν τη χρηματοδότηση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος. Δύο άλλοι Δημοκρατικοί – η Αλεξάντρια Οκάζιο-Κόρτες της Νέας Υόρκης και Χανκ Τζόνσον της Τζόρτζιας – ψήφισαν “παρών”.  

Το νέο χρηματοδοτικό πακέτο θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Γερουσία. Ωστόσο, ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν εδώ και δέκα χρόνια στη χρηματοδότηση αυτού του αντιπυραυλικού συστήματος. Στα τέλη του 2020, το Κογκρέσο ενέκρινε να διατεθούν 1,6 δισεκ. δολάρια για δαπάνες συντήρησης και απόκτησης συστατικών στοιχείων του συστήματος “Σιδηρούς Θόλος”, έπειτα από ψηφοφορίες που υποστηρίχθηκαν τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Την Τρίτη το νέο κονδύλι αποσύρθηκε ξαφνικά από το σχέδιο νόμου για την αύξηση του ορίου δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους. Οι Ρεπουμπλικανοί κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς για “αντισημιτισμό”. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι Δημοκρατικοί πήραν αυτή την απόφαση επειδή πιέστηκαν από μερικά μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, που δεν ήθελαν να συνδεθούν τα δύο κείμενα. Οι ηγέτες των Δημοκρατικών, που διαθέτουν εύθραυστη πλειοψηφία, διαβεβαίωσαν αμέσως ότι η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί δι’ άλλης οδού, ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει καμιά “διακοπή” της.

“Η προσφορά βοήθειας στο Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας, διότι η ασφάλεια του Ισραήλ είναι ουσιώδης για την αμερικανική ασφάλεια”, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι. Οι κατασκευάστριες εταιρείες του αντιπυραυλικού συστήματος είναι η ισραηλινή “Rafael Advanced Defense System” και η αμερικανική “ Raytheon”.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων το κλίμα ήταν τεταμένη στους κόλπους των διχασμένων Δημοκρατικών.  Η βουλεύτρια των Δημοκρατικών Ρασίντα Τλάιμπ, η οποία τάχθηκε εναντίον της χρηματοδότησης του Σιδηρού Θόλου, είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης πως “θα έπρεπε να μιλάμε επίσης για την ανάγκη των Παλαιστινίων να προστατεύονται από τις επιθέσεις του Ισραήλ”.

“Ο Σιδηρούς Θόλος είναι σύστημα εντελώς αμυντικό”, αντέτεινε η κυρία Πελόζι απευθυνόμενη στους δικούς της Δημοκρατικούς που εναντιώθηκαν στη χρηματοδότησή του.

“Δεν πρόκειται να στηρίξω μια προσπάθεια που στηρίζει και επιτρέπει τη βία, τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, τόνισε η Ρασίντα Τλάιμπ. Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Φλόριντας, Τεντ Ντιους, κατηγόρησε τη συνάδελφό του για “αντισημιτισμό”.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ευχαρίστησε μετά την ψηφοφορία τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τεράστια υποστήριξή της στο Ισραήλ και τη δέσμευσή της στην ασφάλειά του. “Όποιος προσπαθεί να αμφισβητήσει την υποστήριξη αυτή έλαβε σήμερα (σ.σ. χθες) ηχηρή απάντηση”, πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.


Με πληροφορίες από CBS, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα