ΑΘΗΝΑ
20:11
|
09.06.2023
Οι κανόνες της διά ζώσης λειτουργίας προβλέπουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση και το ΦΕΚ που αφορά στη διεξαγωγή κάθε μορφής εκπαιδευτικής διαδικασίας α΄, β΄ και γ΄ κύκλου σπουδών των ΑΕΙ του χειμερινού εξαμήνου 2021-22, η οποία «θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά δια ζώσης», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός, με εξαίρεση τα τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Το πρωτόκολλο για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και των Κολεγίων, μετά από τις συστάσεις των ειδικών, έχει ως εξής:

  • Κάθε Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου, ορίζει τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 και τον αναπληρωτή του.
  • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ που αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων υποχρεωτικών, υποχρεωτικής επιλογής ή ελεύθερης επιλογής), σεμιναρίων εργαστηρίων και κλινικών ή πρακτικών ασκήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών κάθε κύκλου πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στην μέγιστη πληρότητα των αιθουσών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
  • Η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον εγκεκριμένο κανονισμό του κάθε προγράμματος σπουδών.
  • Η διενέργεια πρακτικής άσκησης φοιτητών κάθε κύκλου σπουδών με φυσική παρουσία σε φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τους όρους που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός. Εξαιρούνται περιπτώσεις όπου η φύση του διδασκόμενου μαθήματος δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή τους με χρήση μάσκας (π.χ. αθλήματα σε Σχολές Φυσικής Αγωγής, χρήση πνευστών μουσικών οργάνων σε Τμήματα Μουσικών Σπουδών).
  • Τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και καθαριότητας/απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, η διασφάλιση επαρκούς αερισμού, ο συνεχής καθαρισμός και η εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό.
  • Λειτουργία αιθουσών πολυμέσων – αναγνωστηρίων – βιβλιοθηκών: Είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού αποτελέσματος. – Υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Φοιτητικά γυμναστήρια: Λειτουργία σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των γυμναστηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα φοιτητικά εστιατόρια και κυλικεία, θα τηρούνται οι γενικότεροι κανόνες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε εσωτερικούς χώρους θα κάθονται μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα λήψης φαγητού σε πακέτο για τους μη εμβολιασμένους ή μη (διευκρινιστικά) νοσήσαντες φοιτητές, υπό την προϋπόθεση μη παραμονής στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

    
Φοιτητικές εστίες:

   * Τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων περιβαλλοντικής υγιεινής και καθαριότητας σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους της εστίας.

   * Απομόνωση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ τυχόν διαμένοντος φοιτητή σε φοιτητική εστία που έχει διαγνωσθεί ως θετικός στον covid-19 σε μονόκλινο δωμάτιο, εφόσον δεν διαμένει ήδη σε τέτοιο τύπο δωματίου.

   * Τελετές ορκωμοσίας με φυσική παρουσία: Η είσοδος εκπροσώπων του ΑΕΙ, φοιτητών και επισκεπτών θα πραγματοποιείται κατόπιν επίδειξης βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού αποτελέσματος και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

   * Προγράμματα ανταλλαγής – κινητικότητας φοιτητών, διδακτικού και λοιπού προσωπικού των ΑΕΙ (π.χ. Erasmus) θα διενεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν για τα ταξίδια.

Υψηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει στην ανακοίνωση, «ότι τα ποσοστά εμβολιασμού στην ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχίζουν να βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα». Συγκεκριμένα, πάνω από 75,5% των φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ή έχουν νοσήσει και το 87% του διοικητικού και διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Ειδικότερα όσον αφορά το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των ΑΕΙ, πάνω από το 91% έχει πλήρως εμβολιαστεί.

Ακόμα, το υπουργείο χαιρετίζει την δις εκφρασμένη ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για την επαναφορά των πανεπιστημίων της χώρας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Προϋποθέσεις για συμμετοχή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία

Στην ΚΥΑ προβλέπεται ότι το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές, προκειμένου να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των ΑΕΙ, οφείλουν να πληρούν μία από τις εξής προϋποθέσεις:

   * Επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έχοντας ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 ή

   * Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, ή

   * Επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο (rapid ή PCR) για κορωνοϊό 2 φορές την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Επιπλέον, τίθεται σε λειτουργία προσεχώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, που θα συνδέει την πληροφορία σχετικά με τον εμβολιασμό, νόσηση ή τα εργαστηριακά τεστ που κάνουν οι υπόχρεοι, με τις Γραμματείες του κάθε τμήματος.

Ήδη τα ΑΕΙ μπορούν με ταχύτατες διαδικασίες να προσλάβουν έκτακτο προσωπικό που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο τη διασφάλιση της τήρησης των μέτρων. Έχουν εκταμιευθεί 2,6 εκατομμύρια ευρώ προς τα πανεπιστήμια για τον σκοπό αυτό.  

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με μαθήματα ειδικότητας συνεχίζονται οι Πανελλαδικές για τα ΕΠΑΛ

Πανελλήνιες 2023 Λατινικά, Χημεία, Πληροφορική: Θέματα-Απαντήσεις

Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική σήμερα για τους υποψήφιους των ΓΕΛ

Πανελλαδικές 2023: Μαθήματα ειδικότητας για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα