“Μόνο ένα λάθος χρειάζεται την υποστήριξη της κυβέρνησης. Η αλήθεια μπορεί να σταθεί μόνη της”, είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον (1749- 1826).
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην ελληνική αγορά εργασίας υπό την βαριά σκιά της υγειονομικής κρίσης και των κυβερνητικών χειρισμών.
Η αλήθεια (όχι, πάντα), αλλά δυστυχώς στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πικρή.
Εδώ και αρκετούς μήνες τα συνδικάτα ζητούν την άμεση εφαρμογή ενός συνεκτικού, αποτελεσματικού σχεδίου με πρωταγωνιστή το κράτος, το οποίο θα λειτουργήσει για χιλιάδες εργαζόμενους ως εργοδότης ύστατης καταφυγής και θα θεσπίσει αυστηρούς κανόνες μακράς πνοής για τους επιχειρηματίες, ώστε αφενός να δημιουργήσει, αφετέρου να διατηρήσει θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας.
Στον αντίποδα, η κυβέρνηση λειτούργησε αποσπασματικά, επιμένοντας σε βραχύβια ημίμετρα – “δωράκια” προς τους εργοδότες.
Η ώρα της (κοινωνικής) κρίσης
Τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τον Αύγουστο, αποτυπώνουν την μεγαλύτερη μείωση θέσεων εργασίας της τελευταίας τετραετίας, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα των προηγουμένων ετών.
Τον Αύγουστο, καταγράφεται απώλεια 9.875 θέσεων εργασίας.
Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του αντίστοιχου περσινού μήνα, η απώλεια θέσεων απασχόλησης διευρύνεται, φθάνοντας τις 14.217.
Μάλιστα, εν μέσω θερινής περιόδου, στην εστίαση χάθηκαν 11.216 θέσεις εργασίας!
Οι απολύσεις ήταν αισθητά περισσότερες, καθώς ανήλθαν στις 192.943, αυξημένες κατά 36.702, σε σχέση με τις 156.241 τον Αύγουστο του 2020.
Το στοιχείο αυτό, καταδεικνύει ότι αρχίζει να επιδρά αρνητικά στις ροές μισθωτής απασχόλησης, η σταδιακή λήξη για τις επιχειρήσεις, της περιόδου απαγόρευσης των απολύσεων λόγω αναστολών σύμβασης και επιστρεπτέας προκαταβολής.
Περίοδος απολύσεων…
Όμως το πρόβλημα εντοπίζεται πιο έντονα στις οικειοθελείς αποχωρήσεις, που τον ίδιο μήνα «εκτοξεύτηκαν» στις 98.780, αυξημένες κατά 25.415, συγκριτικά με τις 73.365 περσινές.
Σύμφωνα με συνδικαλιστικά στελέχη, το στοιχείο αυτό, ενδεχομένως να υποκρύπτει αποδοχή “σιωπηρής απόλυσης” εκ μέρους εργαζομένων, ίσως και με κάποιο πρόσθετο οικονομικό bonus, για να μην καταγραφεί ότι απολύθηκαν, μιας και κάτι τέτοιο μπορεί ακόμα να απαγορεύεται στον κλάδο ή την επιχείρηση όπου απασχολούνται.
…και εκπτώσεων
Οι νέες συμβάσεις εργασίας, αποτελούν, επίσης, αντικείμενο προβληματισμού, καθώς οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιπτροπής εργασίας, καλύπτουν σχεδόν το 50% του συνόλου.
Έτσι, προωθείται η φθηνή και προσωρινή εργασία.