ΑΘΗΝΑ
06:39
|
24.04.2024
Δριμύτατη κριτική στο Ιράν εξαπέλυσε απόψε ο Ναφτάλι Μπένετ φορτώνοντάς του ευθύνες για σχεδόν κάθε κρίση στη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικά “πυρά” και κατηγορίες έναντι του Ιράν σχεδόν για κάθε περιφερειακή κρίση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εξαπέλυσε απόψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ με την ομιλία του στην ετήσια σύνοδο κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός αφού παρουσίασε το Ισραήλ σαν…”φάρο σε τρικυμισμένη θάλασσα” απέφυγε να αναφερθεί στο παλαιστινιακό ή την κλιματική αλλαγή, όπως έκαναν τις προηγούμενες μέρες άλλοι ηγέτες χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Αντίθετα επικέντρωσε όλες του τις προσπάθειες σε βάρος του Ιράν επιχειρώντας να το εμφανίσει σαν τον…”αποδιοπομπαίο τράγο” της ευρύτερης περιφέρειας.

“Το άγγιγμα του μουλά”

Παραφράζοντας τον αρχαίο ελληνικό μύθο για το χρυσό άγγιγμα του Μίδα ο Ναφτάλι Μπένετ έκανε λόγο για το ¨”άγγιγμα καταστροφής του Μουλά” ισχυριζόμενος πως το Ιράν ευθύνεται για κρίσεις ή αποτυχίες σε μία σειρά χώρες, “όπως ο Λίβανος, το Ιράκ, η Συρία, η Υεμένη και η Γάζα”.

“Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, το Ιράν εξάπλωσε τις σφαγές και την καταστροφή στη Μέση Ανατολή, στη μία χώρα μετά την άλλη: Λίβανο,Ιράκ, Συρία, Υεμένη και Γάζα”.

Κατηγόρησε το Ιράν πως βομβαρδίζει εμπορικά πλοία της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΠΑ και πως παραβιάζει τις συμφωνίες με τον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και πως έχει εμπλουτίσει το ουράνιο κατά 60% πλησιάζοντας το επίπεδο που απαιτείται για την δημιουργία υλικού κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ (σ.σ. που είναι πυρηνική δύναμη και διατηρεί εδώ και δεκαετίες ανεπίσημα “μυστικό” πρόγραμμα πυρηνικών όπλων) “ποτέ” δεν θα επιτρέψει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Κάλεσε δε και άλλες χώρες να πάρουν το πλευρό του Ισραήλ και να εμποδίσουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη λέγοντας πως “εάν είμαστε σοβαροί στην αντιμετώπιση του Ιράν…αν χρησιμοποιήσουμε όλι την εφερευτικότητά μας μπορούμε να υπερισχύσουμε”.

Δεν παρέλειψε και προσωπική αναφορά στον νέο πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, καταλογίζοντάς του ευθύνες και συνενοχή για τις θανατικές εκτελέσεις 5.000 “πολιτικών ακτιβιστών” το 1988 όταν ήταν μέλος μίας επιτροπής.

Αφού έβγαλε το μένος του κατά της Τεχεράνης, ο Ναφτάλι Μπένετ αναφέρθηκε και στην πανδημία λέγοντας πως δεν είναι λύση μέτρα όπως το λοκντάουν και πως χρειάζεται ένας συνδυασμός μέτρων για μία αποτελεσματική διαχείριση.

Ανέφερε τέλος πως η πανδημία και η πολιτική πόλωση είναι δύο από τις “μάστιγες της σύγχρονης κοινωνίας”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Ο Χάρισον Φορντ υπέρ των νέων που διαδηλώνουν στις ΗΠΑ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα