ΑΘΗΝΑ
05:42
|
20.04.2024
"Βλέπουμε με λύπη πως τα όπλα των Αμερικανών συμμάχων μας, τα πυρομαχικά και τα οχήματα πηγαίνουν στο YPG" τόνισε αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κριτική στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συνέχιση του εξοπλισμού των Κούρδων της Βόρειας Συρίας με όπλα,πυρομαχικά και οχήματα άσκησε απόψε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Απέφυγε ωστόσο τις διαμαρτυρίες έναντι της Ρωσίας παρά την σημαντική αύξηση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε Ιντλίμπ και Αφρίν σε θέσεις φιλότουρκων αντικαθεστωτικών, ενόψει της επικείμενης συνάντησης των ηγετών Τουρκίας και Ρωσίας στο Σότσι την Τετάρτη.

“Η Τουρκία συμμορφώνεται με τους όρους της συμφωνίας για τη Βόρεια Συρία. Βλέπουμε με λύπη πως τα όπλα των Αμερικανών συμμάχων μας,τα πυρομαχικά και τα οχήματα πηγαίνουν στο YPG (σ.σ. δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας που κατά την Άγκυρα είναι τρομοκρατικές γιατί τις θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ) και εμείς προσπαθούμε να καταβάλλουμε προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να σταματήσουμε αυτή τη βοήθεια” είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ, ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως η Άγκυρα (παρά τις τρεις χερσαίες εισβολές στη βόρεια Συρία) “σέβεται την εδαφική κυριότητα όλων των γειτόνων της” συμπεριλαμβανομένων του Ιράκ και της Συρίας πραγματοποιώντας “αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”.

Επανέλαβε ότι οι “Λαϊκές Μονάδες Προστασίας” των Κούρδων της Βόρειας Συρίας (YPG) είναι τμήμα του ΡΚΚ και πως υπάρχουν “συγκεκριμένα, ακλόνητα στοιχεία” για τις σχέσεις μεταξύ τους.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε ακόμη πως η χώρα του τηρεί τους όρους της συμφωνίας που έκανε με τη Ρωσία για τη Βόρεια Συρία παρατηρώντας “αύξηση των αεροπορικών επιδρομών” (από τη μεριά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας). Απέφυγε ωστόσο κάθε άμεση κριτική στο θέμα καθώς την Τετάρτη αναμένεται στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας η συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο ίδιο ρεπορτάζ η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ ισχυρίζεται πως οι τουρκικές χερσαίες επεμβάσεις στη βόρεια Συρία “απέτρεψαν τη δημιουργία ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής περιοχής” στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας προσθέτοντας πως για την Άγκυρα πρόκειται για τον λεγόμενο “διάδρομο τρομοκρατίας”. Επιβεβαίωσε επίσης τις πληροφορίες για ενίσχυση των τουρκικών στρατευμάτων στη βόρεια Συρία τις τελευταίες μέρες.

A Turkish military convoy drives through the village of Urum al-Jawz, in Idlib province, Syria, Oct. 20, 2020. (AP File Photo)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα