ΑΘΗΝΑ
00:51
|
20.04.2024
Ο πρόεδρος της Σερβίας έδωσε τελεσίγραφο 24 ωρών για να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά υπηκόων της σερβικής μειονότητας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δριμεία κριτική άσκησε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατά των εταίρων του στη διεθνή κοινότητα, τους οποίους κατηγόρησε ότι “εθελοτυφλούν στις επιθέσεις που δέχονται οι μειονότητες των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι δυνάμεις της αποσχισθείσας περιοχής έχουν επί της ουσίας σταματήσει και απαγορεύσει κάθε διασυνοριακή κυκλοφορία”.

“Η απόλυτη κατοχή του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας με άρματα μάχης της Πρίστινας συνεχίζεται εδώ και επτά ημέρες και είναι εκκωφαντική η σιωπή όλων από τη διεθνή κοινότητα”, δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Σέρβος πρόεδρος έδωσε στο ΝΑΤΟ διορία 24 ωρών για να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον των υπηκόων του στην επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. “Το υποδείξαμε χωρίς αμφιβολίες και το επανέλαβα στον (Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ) Γενς Στόλτενμπεργκ […] ότι θα περιμένουμε 24 ώρες για να αντιδράσει το ΝΑΤΟ. Και αν οι επιθέσεις στον πληθυσμό μας συνεχιστούν ύστερα απ’ αυτό, η Σερβία θα αντιδράσει και θα αποτρέψει την επανάληψη των γεγονότων της δεκαετίας του ’90 και του 2004”, δήλωσε ο Βούτσιτς στο τηλεοπτικό κανάλι TV Pink.

Στις 20 Σεπτεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων κατά ομάδων Σέρβων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση εισόδου οχημάτων με σερβικές πινακίδες στην επαρχία. Ο Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία δεν έστειλε τα στρατεύματά της ή την αστυνομία της στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, αν και τα έθεσε σε υψηλή ετοιμότητα.

“Η Σερβία δεν εισέβαλε στο Κοσσυφοπέδιο όχι επειδή δεν το θεωρούμε έδαφός μας, αλλά επειδή συμμορφωνόμαστε με τις συμφωνίες του Κουμάνοβο του 1999 που δεν μας το επιτρέπουν”, τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας. 

Το Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κυρίως από Αλβανούς, διακήρυξε μονομερή ανεξαρτησία το 2008, αναγνωριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Ιράν και άλλες χώρες. Η Σερβία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε., ξεκίνησε διαπραγματεύσεις το 2011 για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών.

Ο Βούτσιτς σχολίασε “όλοι ανησύχησαν ξαφνικά” όταν είδαν σερβικά ελικόπτερα και αεροπλάνα πάνω από το έδαφος της κεντρικής Σερβίας, διότι, «υποθέτω, δεν πρέπει να απογειωθούν μέχρι να τα εγκρίνει ο [Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν] Κούρτι ή κάποιος από τη διεθνή κοινότητα”.

Δηλώσεις για την τεταμένη κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο έκανε και Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Γιοσέπ Μπορέλ. «Συνεχίζω να παρακολουθώ την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκλιμακώσουν άνευ όρων τη κατάσταση στο έδαφος, αποσύροντας αμέσως τις δυνάμεις της ειδικής αστυνομίας και διαλύοντας τα οδοφράγματα. Οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλήσεις ή μονομερείς, ασυντόνιστες ενέργειες είναι απαράδεκτες”.

Με πληροφορίες από RT News

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα