ΑΘΗΝΑ
06:15
|
19.05.2024
Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν και ο επιτελάρχης Μαρκ Μίλεϊ κατέθεσαν σήμερα στο Κογκρέσο πως "αιφνιδιάστηκαν" από την ταχεία κατάρρευση του αφγανικού στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τον αιφνιδιασμό τους από την ταχύτατη κατάρρευση του αφγανικού στρατού μετά την φυγή του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γάνι από την Καμπούλ εξέφρασαν απόψε καταθέτοντας στην επιτροπή Άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο στρατηγός αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ.

O υπουργός Άμυνας, έπλεξε το εγκώμιο του αμερικανικού στρατού που βοήθησε στην εναέρια μεταφορά 124.000 Αφγανών έξω από τη χώρα, μια επιχείρηση η οποία κόστισε επίσης τη ζωή σε 13 στρατιώτες των ΗΠΑ και δεκάδες Αφγανούς από επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

“Ηταν τέλεια; Και βέβαια δεν ήταν”, είπε ο Οστιν, αναφερόμενος στους απεγνωσμένους Αφγανούς που σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να σκαρφαλώσουν σε ένα στρατιωτικό αεροπλάνο των ΗΠΑ και τους αμάχους που σκοτώθηκαν στο τελευταίο πλήγμα στον πόλεμο με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ.

Ο Οστιν υπεραμύνθηκε των σχεδίων της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσουν μελλοντικές τρομοκρατικές απειλές από οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος με drones ή καταδρομείς από το εξωτερικό. “Επιχειρήσεις πέρα από τον ορίζοντα είναι δύσκολες αλλά απολύτως πιθανές. Και οι μυστικές πληροφορίες που τις στηρίζουν προέρχονται από μια ποικιλία πηγών, όχι αμερικανικές μπότες στο έδαφος”, είπε ο Οστιν.

Από την πλευρά του ο επιτελάρχης Μαρκ Μίλεϊ είπε πως οι Ταλιμπάν “παραμένουν μια τρομοκρατική οργάνωση” η οποία δεν έχει διαρρήξει τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα. Προειδοποίησε πως μια ανασύσταση της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν με βλέψεις για επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι “μια πολύ πραγματική πιθανότητα”, ίσως ακόμη και σε ένα χρόνο.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από το βιβλίο των δημοσιογράφων της Ουάσιγκτον Ποστ, Μπομπ Γούντγορντ και Ρόμπερτ Κόστα, Peril, (σ.σ.Κίνδυνος) ο Αμερικανός επιτελάρχης υποστήριξε πως ό,τι τηλεφωνικές επαφές έκανε με Κινέζους στρατηγούς εντάσσονταν στο πλαίσιο “καθηκόντων και των ευθυνών” ρουτίνας που είχε αναλάβει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Σλοβακία: Η κατάσταση της υγείας του Φίτσο είναι σταθερή αλλά σοβαρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα