Tο Παρίσι αυστηροποιεί ακόμη περισσότερο τις προϋποθέσεις απόκτησης βίζας για πολίτες που προέρχονται από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδόθηκαν για την Αλγερία και το Μαρόκο και κατά 30% για την Τυνησία σε σύγκριση με το 2020, αναφέρει η Le Figaro.
Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες από το Europe 1, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2020, εκδόθηκαν περίπου 63.000 θεωρήσεις για 96.000 αιτήσεις. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, περισσότερα από δύο στα τρία αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Αλγερία έγιναν δεκτά από τη Γαλλία.
“Είναι μια δραστική απόφαση, είναι μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο, αλλά είναι μια απόφαση που κατέστη απαραίτητη λόγω του ότι οι χώρες αυτές δεν δέχονται να ξαναπάρουν υπηκόους που δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να κρατήσουμε στη Γαλλία”, επιβεβαίωσε στο Europe 1.
Η στάση αυτή των χωρών “εμποδίζει την αποδοτικότητα των αποτελεσματικών επιστροφών” στα σύνορα μόλις επιδοθούν οι εντολές εγκατάλειψης του γαλλικού εδάφους (OQTF), είπε.
“Υπήρξε ένας διάλογος, στη συνέχεια υπήρξαν απειλές∙ σήμερα θέτουμε αυτή την απειλή σε εκτέλεση”, εξήγησε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη διάρκεια αυτού του μέτρου, αν είναι προσωρινό ή μόνιμο, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι “αποφασίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες” και “θα τεθεί σε εφαρμογή” ώστε να “ωθήσει τις εν λόγω χώρες να αλλάξουν πολιτική και να δεχθούν να παράσχουν τις προξενικές άδειες διέλευσης”.
“Θα θέλαμε η αντίδραση να ήταν πιο πολύ στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τη Γαλλία ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν οι κανόνες”, επέμεινε ο Ατάλ.
Η απόφαση ελήφθη μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Γαλλία στις επιστροφές των υπηκόων των παραπάνω χωρών στις χώρες τους.
Στην Αλγερία, μόνο 22 υποχρεώσεις να εγκαταλείψουν το έδαφος εφαρμόστηκαν πράγματι από τις 7.731 δικαστικές αποφάσεις μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2021. Όσον αφορά το Μαρόκο, 3.301 υπήκοοι έλαβαν υποχρέωση να εγκαταλείψουν το έδαφος και μόνο 80 απελάθηκαν στα πραγματικά περιστατικά. Ενώ στην Τυνησία, 3.424 υπήκοοι έλαβαν την υποχρέωση να εγκαταλείψουν το έδαφος, μια απόφαση ίσχυε για 131 από αυτούς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ