ΑΘΗΝΑ
07:25
|
25.04.2024
«Η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε, δεν χρησιμοποιεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο με σκοπό να τιμωρήσει κάποιον» είπε ο Πεσκόφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαβεβαιώσεις προς χώρες της Ευρώπης πως η Ρωσία δεν θα μετατρέψει σε μοχλό άσκησης πίεσης το ρωσικό φυσικό αέριο έδωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ με αφορμή την σημαντική συμφωνία που υπογράφηκε χτες μεταξύ Ουγγαρίας και Ρωσίας για την μακροπρόθεσμη προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Βουδαπέστη και την αντίδραση της Ουκρανίας που ένιωσε παραγκωνισμένη και ζημιωμένη.

“Η Ρωσία ποτέ δεν χρησιμοποίησε, δεν χρησιμοποιεί και δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο με σκοπό να τιμωρήσει κάποιον” δήλωσε ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στην Ουκρανία.

Διαβεβαίωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ουκρανία το θέμα της επανάληψης των απευθείας προμηθειών σε περίπτωση που αυτό είναι αναγκαίο και τόνισε ότι η Ρωσία ήταν και παραμένει ο “απόλυτος και αδιαμφισβήτητος εγγυητής” της ενεργειακής ασφάλειας ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Επιπλέον, ο Πεσκόφ, με αφορμή τις αυξήσεις της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη δήλωσε ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί την κατάσταση και πως η Gazprom τηρώντας τις δεσμεύσεις της είναι έτοιμη να συνάψει νέες μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια φυσικού αερίου σε μεγαλύτερες ποσότητες, ώστε να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες των ευρωπαίων καταναλωτών σε φυσικό αέριο.

Εικόνα

Οι διαμαρτυρίες των Ουκρανών

¨Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλέμπα δήλωσε ότι η νέα συμφωνία που υπέγραψε η Ουγγαρία με την Gazprom δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ουκρανίας και εξέφρασε την άποψη ότι η Βουδαπέστη υπέγραψε την συμφωνία κατ’’ απαίτηση της Μόσχας.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο είπε ότι η μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου που γίνεται παρακάμπτοντας την Ουκρανία, υπονομεύει την εθνική της ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ότι το Κίεβο «θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να υπερασπίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

Η Ουγγαρία διαμαρτύρεται για την στάση της Ουκρανίας

Οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας που νιώθει ζημιωμένη από την σημαντική συμφωνία Ουγγαρίας-Ρωσίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ούγγρου υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Εικόνα

Ο Σιγιάρτο κάλεσε σήμερα, Τρίτη, τον πρεσβευτή της Ουκρανίας για να διαμαρτυρηθεί για τις προσπάθειες του Κιέβου να εμποδίσει τη νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας με τη Ρωσία.

Ο Σιγιάρτο, αναφερόμενος στην αντίδραση της Ουκρανίας στην συμφωνία, είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με «παραβίαση της κυριαρχίας της Ουγγαρίας».

Τι προβλέπει η συμφωνία Ρωσίας-Ουγγαρίας

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουγγαρίας προβλέπει ότι η ρωσική Gazprom θα προμηθεύει την Ουγγαρία με 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως για 15 χρόνια από μεθαύριο, Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Βόρεια Μακεδονία: Άνετη νίκη του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE στον α΄γύρο των προεδρικών εκλογών

War: What is it good for? Absolutely nothing

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα