ΑΘΗΝΑ
17:28
|
26.04.2024
Mακρόν: "Κοινό μας όραμα τα κοινά μας συμφέροντα". Μητσοτάκης: "3+1 Belharra". "Η ιστορία και η γεωγραφία μας θέλουν μαζί".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε δηλώσεις στον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων προχώρησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή την υπογραφή της ιστορικής αμυντικής συμμαχίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λεντριάν και Νίκο Δένδια και Αμύνης Φλοράνς Παρλί και Νίκο Παναγιωτόπουλο. 

Η αμυντική συμφωνία προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Mακρόν: “Κοινό μας όραμα τα κοινά μας συμφέροντα”

Για κοινή βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε άμυνα και ασφάλεια έκανε λόγο ο Εμανουέλ Μακρόν. Θέλουμε την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των δύο χωρών τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. 

Ο κ. Μακρόν ανακοίνωσε επισήμως την απόκτηση των τρίων υπερσύγχρονων φρεγατών Βelharra  από τη χώρα μας, οι οποίες θα κατασκευαστούν στη Γαλλία. 

“Κοινό μας όραμα τα κοινά μας συμφέροντα” διεμήνυσε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

“Η σημερινή συμφωνία συνιστά τον καρπό των τελευταίων 18 μηνών. Το περασμένο καλοκαίρι εντατικοποιήσαμε τις ρυθμίσεις που οδηγούν σε αυτή τη συνεργασία”, σημείωσε κατά την προσφώνησή του ο Εμανουέλ Μακρόν.

“Θέλουμε να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και τη σταθερότητα των χωρών μας”, υπογράμμισε.

“Η συμφωνία συνιστά ‘ψήφο εμπιστοσύνης΄’ των ελληνογαλλικών σχέσεων”, τόνισε επίσης ο Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνογαλλική φιλία, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως κοιτίδας του πολιτισμού και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Έλληνα πρωθυπουργό, με αφορμή τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα, στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.

“Μιλάμε για εμβάθυνση ελληνογαλλικής συνεργασίας στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής και της στρατιωτικής βιομηχανίας. Μαζί θα εντατικοποιήσουμε τη συνεργασία επί του βιομηχανικού επιπέδου που θα μας επιτρέψει να πάρουμε το μέγιστο αλλά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Στόχος είναι ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας και η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης” συνέχισε ο κ. Μακρόν. 

“Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε μία χώρα που απειλείται”, είπε. “Εγώ έτσι πιστεύω την φιλία”, σημείωσε.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλειά τους, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν. Θα πρέπει να ασχοληθούμε με την δική μας ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό, αλλά εμείς έχουμε ένα ευρωπαϊκό πυλώνα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και το να ασχολούμαστε με την δική μας προστασία είναι απολύτως νόμιμο, διεμήνυσε.

Μητσοτάκης: “Σήμερα είναι μία ιστορική μέρα”

“Σήμερα είναι μια ημέρα ιστορική για την Ελλάδα και τη Γαλλία – Με τον πρόεδρο Mακρόν αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της αμυντικής μας συνεργασίας” τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας τη συμφωνία απόκτησης 3+1 φρεγατών Belharra. 

“Η σημερινή εξέλιξη έρχεται να εδραιώσει την πορεία μας, αποτελεί και μια πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στους καιρούς μας – Έχουμε το ίδιο όραμα για την ανάπτυξη των αναγκαίων αμυντικών δυνατοτήτων”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. 

“Η συμφωνία αυτή οδηγεί το δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της στη Μεσόγειο”, στη Μέση Ανατολή

“Η ιστορία και η γεωγραφία μας θέλουν μαζί” υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στο Γάλλο πρόεδρο.

“Αποκτά πραγματικό περιεχόμενο η συζήτηση για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού στρατού… Η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, και μπορεί να το κάνει μόνο αν μπορεί να επιχειρεί χωρίς τη συνδρομή του ΝΑΤΟ ή των Ηνωμένων Εθνών”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

O πρωθυπουργός στην συνέχεια ανακοίνωσε πως η Ελλάδα προμηθεύεται με τρεις γαλλικές φρεγάτες Belh@rra με την δυνατότητα να αποκτήσει άλλη μία, υπογραμμίζοντας ότι “η συμφωνία έχει και χαρακτήρα ευρωατλαντικό”, αφού οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός, είπε πως το επόμενο διάστημα η Ελλάδα θα υπογράψει με τις ΗΠΑ συμφωνία στο αμυντικό σκέλος και ότι το deal με την Γαλλία δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Παρακολουθείστε τις δηλώσεις Μακρόν Μητσοτάκη:

Oi δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη νέα αμυντική συμφωνία, από το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα