ΑΘΗΝΑ
01:46
|
16.11.2024
Την ελπίδα του ότι το επόμενο στάδιο της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού θα ξεκινήσει πολύ σύντομα εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ελπίδα του ότι το επόμενο στάδιο της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και ότι η Κίνα και οι άλλες χώρες θα συνεργαστούν, εξέφρασε σήμερα (Τρίτη, 28/9) ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, σε εκδήλωση στη Γενεύη για το εμπόριο και την πανδημία Covid-19, επανέλαβε τη στήριξή του σε μια διεθνή συνθήκη για την επιδημιολογική ετοιμότητα και ανταπόκριση. «Ο κόσμος χρειάζεται ένα πλαίσιο», δήλωσε.

Όσον αφορά την έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού, τόνισε ότι αναμένει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να συνεργαστούν στο στάδιο που ακολουθεί την αρχική αποστολή στην Κίνα.

Η αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα δεν κατόρθωσε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του ιού. Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του, που συντάχθηκε σε συνεργασία με Κινέζους ειδικούς, ανέφερε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι ο νέος κορονοϊός να πέρασε στον άνθρωπο μέσω ενός ζώου ξενιστή, ενώ θεωρούσε «εξαιρετικά απίθανο» το σενάριο ο ιός να προήλθε από εργαστήριο.

Ωστόσο, αργότερα, ο Πέτερ Έμπαρεκ, επικεφαλής της αποστολής διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ που επισκέφθηκαν Κίνα, δεν απέκλεισε τη διαρροή του ιού από ένα εργαστήριο στην πόλη Ουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας στο τέλη του 2019. «Ένας εργαζόμενος (σε εργαστήριο) που μολύνθηκε επί του πεδίου την ώρα που έπαιρνε δείγματα αποτελεί ένα από τα πιθανά σενάρια. Με αυτό τον τρόπο πέρασε ο ιός απευθείας από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο», δήλωσε μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Δανίας TV2.

Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να ζητά από το Πεκίνο να δώσει όσα στοιχεία έχει για την πανδημία.

Η προέλευση του κορονοϊού έχει γίνει ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα και έγινε η αφορμή για να ενταθεί περαιτέρω η κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, ούτε οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που έχουν κάνει έρευνες για το θέμα μπορούν να δώσουν μια ασφαλή εκτίμηση για το θέμα.

Οι κατηγορίες εναντίον της Κίνας, με προεξάρχοντα τον τέως Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, οδήγησαν το Πεκίνο να μιλά για πολιτικοποίηση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η αρχική έρευνα του ΠΟΥ αρκεί και το αίτημα για την παροχή επιπλέον δεδομένων από την Κίνα έχει πολιτικά κίνητρα.

«Είμαστε αντίθετοι στην πολιτικοποίηση της έρευνας για την προέλευση του κορονοϊού και την εγκατάλειψη της κοινής έκθεσης» του ΠΟΥ και της Κίνας, έχει δηλώσει ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Μα Ζαοσού. «Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει και μπορούν να γίνουν με βάση αυτή την έκθεση».

Πηγές: Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραιτήθηκε διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Μία λογική λύση για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία

Παράγοντας επιρροής στη Μέση Ανατολή ο Τζάρεντ Κούσνερ, λέει το CNN

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα