Το όνομά του το δανείστηκαν από την αμερικανική σειρά επιστημονικής φαντασίας Jetsons του 1962 που αφηγούνταν τις περιπέτειες μίας οικογένειας στο διάστημα με το σκύλο τους Άστρο (Astro). Σήμερα η πολυεθνική εταιρία Άμαζον που ίδρυσε ο Τζεφ Μπέζος παρουσίασε το πρώτο της οικιακό ρομπότ με το ίδιο όνομα, Astro, παρομοιάζοντάς το σαν “Αλέξα με πόδια”, αναφερόμενοι στον προσωπικό βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης Alexa της εταιρίας.
Το τροχοφόρο ρομποτάκι Άστρο κοστίζει 1.000 δολάρια (για την ακρίβεια 999,99 δολάρια) και διαθέτει εν ε΄ίδει προσώπου μία “οθόνη” περίπου 10 ιντσών. Έχει επίσης ύψος 60 πόντους και βάρος περίπου εννιά κιλά.
Οι τροχοί του έχουν διάμετρο 12 ίντσες μέγεθος που θεωρείται αρκετό για να μπορεί να καθαρίζει τα πατώματα και τα χαλιά ενός σπιτιού ενώ “βαδίζει” με ταχύτητα ένα μέτρο το δευτερόλεπτο. Έχει επίσης δυνατότητα κίνησης 360 μοιρών, μπρος πίσω ή πλαγίως σε οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Διαθέτει επίσης περισκόπιο-κάμερα που μπορεί να υψωθεί 106 εκατοστά ώστε να μπορεί να δει την επιφάνεια ενός κανονικού τραπεζιού κουζίνας ή τραπεζαρίας.
Η κάμερα που διαθέτει έχει τη δυνατότητα βιντεοκλήσης, μέσω εφαρμογής σε κινητό τηλέφωνο,ώστε να μπορείς να παρακολουθήσεις ανά πάσα στιγμή τι γίνεται στο εσωτερικό του σπιτιού όταν απουσιάζεις.
Διαθέτει επίσης δυνατότητα φόρτισης συσκευών μέσω θύρας USB-C ενώ η ίδια η συσκευή φορτίζεται αυτόματα σε όρθια σταθερή βάση στην οποία προσαρτάται αυτόματα και μεταβαίνει από μόνη της κάθε φορά που υπάρχει ανάγκη.
Οι επεξεργαστές δεδομένων του Astro είναι Qualcomm και όχι επεξεργαστές τύπου AZ2 που χρησιμοποιεί η εταιρία σε άλλη συσκευή, τύπου επιτοίχιας ταμπλέτας, Echo Show 15.
Το οικιακό ρομποτάκι Astro που λανσάρεται στην αγορά αυτή την περίοδο φαίνεται προσιτό και όχι ιδιαίτερα ακριβ΄΄ο. Ωστόσο, η είσοδός του στις αγορές, περίπου 2,5 μήνες πριν την έκρηξη κατανάλωσης τα Χριστούγεννα δείχνει να ανοίγει, σιγά αλλά σταθερά, το δρόμο σε μία νέα εποχή με νέα πλεονεκτήματα αλλά και νέους κινδύνους γύρω από ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που θα συγκεντρώνει και θα καταγράφει 24 ώρες το 24ωρο, είτε εν γνώσει, είτε εν αγνοία μας ο νέος, ψηφιακός και υποτίθεται “πιστός” φίλος του σύγχρονου ανθρώπου…