Tη νέα αμυντικη συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις 10.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, στο πλαίσιο δηλώσεών τους προς τον Τύπο από το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Το θέμα της αμυντικής συμφωνίας συζητήθηκε τη Δευτέρα (27/9) στο δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο. Μητσοτάκη, με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι για τα εγκαίνια της έκθεσης “Παρίσι – Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας”, στο Μουσείο του Λούβρου.
Αμέσως μετά το τέλος της τελετής των εγκαινίων της έκθεσης στο μουσείο του Λούβρου, ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στην εφημερίδα “Τα Νέα”, είπε:
“Η ιστορία Ελλάδας – Γαλλίας θα λέγαμε ότι είναι μια ιστορία αγάπης και ελευθερίας μεταξύ δύο χωρών, αλλά πάνω απ΄όλα ευρωπαϊκή ιστορία. Οι Γάλλοι μαγεύτηκαν με την ιδέα να βοηθήσουν τους Έλληνες φίλους τους στην Επανάσταση. Είναι μια περιπέτεια όμως, μια οδύσσεια που έχει ως αφετηρία της τον πολιτισμό. Από τους συγγραφείς Σατομπριάν, Ουγκώ, αλλά και τον Ντελακρουά του οποίου βλέπουμε εδώ τους πίνακες. Η φιλία μεταξύ των δυο χωρών μας, είναι γερή και συνεχίζεται”.
Τι περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η αμυντική συμφωνία περιλαμβάνει τα κάτωθι:
- Υποστήριξη σε περίπτωση απειλής/ Επιθετικές ενέργειες από τρίτες χώρες.
- Εντονότερη στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την Κύπρο.
Ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
- Συμφωνία για 3+1 φρεγάτες FDI Belhara HN & 3+1 κορβέτες Gowind.
- Παραδόσεις πρώτων πλοίων 2025 (2 φρεγάτες Belhara- 1 κορβέτα Gowind)
- 2026 1 φρεγάτα Belhara & 2 κορβέτες Gowind.
Σημειώνεται ότι η Belhara, είναι πλοίο “ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας”, αλλά και με ιδιαίτερες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες και οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται.
Υπενθυμίζεται ότι Γάλλοι παρουσίασαν αναθεωρημένη πρόταση το τελευταίο διάστημα, η οποία θεωρείται από το Πολεμικό Ναυτικό αρκετά δελεαστική. Με τρεις φρεγάτες και τρεις κορβέτες, συν την εκδοχή που υπάρχει, για να επεκταθεί το πρόγραμμα, τόσο για τις φρεγάτες όσο και για τις κορβέτες.
Οπλισμός
- Ραντάρ Εμβέλειας σχεδόν 200 χλμ «Sea Fire».
- Πύραυλοι Άμυνας περιοχής & Σημείου/ Aster 30/15.
- Αντιπλοϊκοί πύραυλοι EXOCET
- Ανθυποβρυχιακά συστήματα (sonar) Captas 4 & Kingklip
Μητσοτάκης: Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία
Την Τρίτη το βρ΄άδυ ο πρωθυπουργός παραχώρησε από το Παρίσι συνέντευξη στην ΕΡΤ, κατά την οποία τόνισε: “κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας“.
“Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η οποία δεν είναι μόνο μία προσπάθεια η οποία καθ΄ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ” πρόσθεσε.
Αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως “θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και μετά έναν ήσυχο χειμώνα” καθώς η Τουρκία δείχνει να “έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν“.
“Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και με αυτοπεποίθηση“, είπε συμπληρώνοντας πως “η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ποια είναι τα όριά μας τα οποία δεν είναι όρια της Ελλάδος αλλά είναι όρια της Ευρώπης“.
Τέλος, διεμήνυσε ότι η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα “και το κάνουμε αυτό με τρόπο πολύ συστηματικό και ουσιαστικό, στα πλαίσια πάντα των δημοσιονομικών περιορισμών μας. Δεν έχω καμία διάθεση να μπω σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία”, ξεκαθάρισε, σημειώνοντας πως υπάρχουν καίρια ζητήματα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από μια δεκαετία κρίσης, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.