ΑΘΗΝΑ
11:58
|
25.04.2024
Μήνυμα της Πιονγκγιάνγκ προς Ουάσινγκτον και Σεούλ να αφήσουν κατά μέρος την πολιτική των “δύο μέτρων και δύο σταθμών”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι προχώρησε στη δοκιμή ενός νέου “υπερηχητικού πύραυλου” με την ονομασία Hwasong-8, η οποία στέφθηκε από επιτυχία. Το οπλικό σύστημα εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα προς τις ανατολικές ακτές της και τη θάλασσα χθες Τρίτη, όπως μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο ο νέος πύραυλος είναι ένα από τα “πέντε πιο σημαντικά” νέα οπλικά συστήματα της χώρας στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος ανάπτυξης της στρατιωτικής της δύναμης.

Ο πύραυλος χαρακτηρίζεται από το KCNA ως “όπλο στρατηγικής σημασίας”, το οποίο σύμφωνα με το BBC, σημαίνει ότι διαθέτει την εκρηκτική ικανότητα  πυρηνικών όπλων.

Η Πιονγκγιάνγκ αξίωσε εξάλλου χθες οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να αφήσουν κατά μέρος την πολιτική “δύο μέτρων και δύο σταθμών” όσον αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα αν θέλουν να ξαναρχίσουν συνομιλίες.

Η ανάπτυξη του οπλικού συστήματος αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας, σύμφωνα με το KCNA. Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι ο Βορειοκορεάτης ηγέτης, Κιμ Γιονγκ Ουν, δεν επέβλεψε προσωπικά τη δοκιμή. “Στην πρώτη του δοκιμαστική εκτόξευση, οι επιστήμονες (…) επιβεβαίωσαν τον έλεγχο της πλεύσης και της σταθερότητας του πυραύλου στο ενεργό τμήμα”, αναφέρει το KCNA.

Ο πύραυλος, Hwasong-8, ανταποκρίθηκε στις τεχνικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί, όπως η “δυνατότητα ελιγμών κατά την πτήση” και τα χαρακτηριστικά της “αιώρησης κατά την υπερηχητική πτήση της αποσπώμενης κεφαλής του”.

Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα έκαναν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων την 15η Σεπτεμβρίου, καθώς η κούρσα εξοπλισμών με ολοένα πιο εξελιγμένα όπλα συνεχίζεται ενώ οι προσπάθειες να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις αποδεικνύονται άκαρπες.

Υπενθυμίζεται ότι στην ετήσια σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο απεσταλμένος της Βορείου Κορέας, Κιμ Σονγκ, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της χώρας του αναπτύσσει οπλικά συστήματα για τη θωράκιση της άμυνάς της.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα