ΑΘΗΝΑ
03:31
|
19.04.2024
Oι επικείμενες εκλογές στη Λιβύη,οι εξελίξεις σε Συρία, Λωρίδα Γάζας, Ιράκ και Υεμένη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης στο προεδρικό μέγαρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν συμφώνησαν απόψε να εντείνουν τις διεθνείς προσπάθειες για τις επικείμενες εκλογές στη Λιβύη σε συνομιλίες που είχαν σήμερα στο Κάιρο.

Σε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας επισημαίνεται πως ο πρόεδρος Αμπντέλ Φάταχ Σίσι και ο Τζέικ Σάλιβαν συζήτησαν επίσης την ανοικοδόμηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τις ισραηλινές επιθέσεις τον περασμένο Μάιο, το Μεγάλο Αιθιοπικό Φράγμα (GERD) που προκαλεί πρόβλημα στην ομαλή υδροδότηση της Αιγύπτου και του Σουδάν, τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή κατάσταση με ιδιαίτερες αναφορές σε όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα σε Τυνησία, Συρία, Υεμένη και Ιράκ.

Η ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας δεν κάνει καμία αναφορά στα Ανθρώπινα Δικαιώματα τα οποία είχε ανακοινώσει την Τρίτη ο Λευκός Οίκος πως θα ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων του Σάλιβαν.

Προηγήθηκε η συνάντηση του Τζέικ Σάλιβαν και του Μπρετ Μακ Γκουρκ με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι και άλλους αξιωματούχους.

US security adviser in Egypt for talks on Libya - France 24

Ο Σάλιβαν έφθασε στο Κάιρο έπειτα από διαδοχικά ταξίδια στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνοδευόταν από τον Μπρετ Μακ Γκουρκ, συντονιστή του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Για τη Λιβύη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και την ενοποίηση των λιβυκών στρατιωτικών θεσμών, ανέφερε η ανακοίνωση. Ο Σίσι τόνισε τη σημασία της επιμονής στο σχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών τον Δεκέμβριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Σε λάθος κατεύθυνση η χώρα λέει το 68% των Ελλήνων, αλλά το 32,3% ψηφίζει… ΝΔ

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει άμεσα η κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα