ΑΘΗΝΑ
12:14
|
06.10.2024
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε την επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών "παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες".
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Μετά τις παραγωγικές συνομιλίες με τον συνάδελφό μου Πούτιν, εγκαταλείψαμε το Σότσι» έγραψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο κανάλι του στο Telegram, στο οποίο ανάρτησε μια φωτογραφία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Εικόνα

Προηγήθηκε η τρίωρη συνάντησή του στο Σότσι, όπου συζήτησαν όχι μόνον για τις στενές διμερείς σχέσεις αλλά και για περιφερειακά ζητήματα όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν, τον υπό ανέγερση από ρωσική εταιρία του τουρκικού πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου κ.α.

Μολονότι οι δύο πρόεδροι απέφυγαν τις δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά την πολύωρη συνάντησή τους, έγινε γνωστό ειδικότερα πως συζήτησαν για τον περιορισμό της “αναζωπύρωσης της βίας” στη βορειοδυτική Συρία και για την πιθανή επέκταση των πωλήσεων στρατιωτικών αμυντικών συστημάτων της Μόσχας στην Άγκυρα παρά τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ.

Συζήτησαν ακόμη θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος και διεθνών σχέσεων.

Δηλώσεις Πούτιν και Ερντογάν πριν τη συνάντηση

Οι δύο ηγέτες έκαναν νωρίτερα δηλώσεις πριν τη συν΄άντησή τους στο Σότσι.

Εικόνα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε την επιτυχή συνεργασία των δύο χωρών “παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες” σε Συρία και Λιβύη, ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά και στην λειτουργία του ρωσο-τουρκικού κέντρου ελέγχου της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ρώσου πρόεδρου, η συνεργασία αυτή συνιστά «σοβαρή εγγύηση σταθερότητας» στην περιοχή. Επίσης, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για την στάση που τήρησε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακούγιου, καθώς ο πρώτος αντιδραστήρας αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του εντός του 2022. Ο Ερντογάν κατά την έναρξη των συνομιλιών τους είπε στον Πούτιν ότι «τα βήματα που κάνουμε από κοινού όσον αφορά τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται από τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας». Παρότι δεν υπήρξε αναφορά στο θέμα της πιθανής αγοράς από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών συστοιχιών πυραυλικής άμυνας S-400, ο Ερντογάν σε μια προφανή αναφορά στους Αμερικανούς, είπε στον Πούτιν, ότι θέλει να συζητήσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ. «Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τα συνηθισμένα άτομα μας ρώτησαν ειδικά για ορισμένα θέματα, συγκεκριμένα φυσικά», είπε ο Ερντογάν στον Πούτιν. «Τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση ούτως ή άλλως. Δεν είναι δυνατόν για μας να γυρίσουμε πίσω μετά τα βήματα που κάναμε. Το πιστεύω ιδιαίτερα αυτό: έχει μεγάλη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε ενισχύοντας καθημερινά τους δεσμούς Τουρκίας-Ρωσίας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Μακρόν ζητά απαγόρευση των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ

Το Ισραήλ επεκτείνει την εκστρατεία στον Λίβανο

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 65.671 ψήφισαν μέχρι τίς 11 το πρωί

Το Καζακστάν ψηφίζει για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα