ΑΘΗΝΑ
10:30
|
19.04.2024
Την επιστροφή των γλυπτών από τη Βρετανία στην Ελλάδα προτείνει με ομόφωνη απόφασή της η ΟΥΝΕΣΚΟ, για πρώτη φορά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόφαση για τα γλυπτά του Παρθενώνα εξέδωσε σήμερα η UNESCO με την οποία καλεί επιτακτικά την Βρετανία και τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου να αναθεωρήσει τη στάση της για την νόμιμη, όπως επισημαίνει, διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Μολονότι το θέμα τίθεται σταθερά από το 1984, οπότε ξεκίνησε τον αγώνα επιστροφής των γλυπτών η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, είναι η πρώτη φορά που η ΟΥΝΕΣΚΟ εκδίδει ομόφωνα απόφαση παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Στο κείμενο της απόφασης, καταγράφεται, μεταξύ άλλων, η ανησυχία της Επιτροπής για το γεγονός ότι η Duveen Gallery, στο Βρετανικό Μουσείο, στην οποία εκτίθενται τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλειστή για το κοινό, εξαιτίας επιβεβλημένων εργασιών αποκατάστασης.

Η δήλωση της Μενδώνη

Η εξέλιξη προκάλεσε την θετική αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 22ης συνόψου της Διακυβερνητικής Επιτροπής, δήλωσε:

«Το αίτημα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, τίθεται ανελλιπώς στην ημερήσια διάταξη των Συνόδων της Διακυβερνητικής Επιτροπής  της UNESCO, για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Xώρες Προέλευσης  (ICPRCP), από το 1984, όταν ετέθη για πρώτη φορά από την Μελίνα Μερκούρη, ως σήμερα.

Στην 22η Σύνοδο, η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ, η Ελλάδα πέτυχε, παράλληλα με την έκδοση της Σύστασης – στην οποία γίνεται αναφορά στις κακές συνθήκες έκθεσης των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο – την έκδοση, για πρώτη φορά, Απόφασης της Διακυβερνητικής Επιτροπής, που αφορά ειδικά στο θέμα της επιστροφής των Παρθενωνείων Γλυπτών. Η Επιτροπή καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει την στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι το θέμα έχει διακυβερνητικό χαρακτήρα – σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει η βρετανική πλευρά ότι η υπόθεση αφορά στο Βρετανικό Μουσείο – και κυρίως ότι η Ελλάδα διεκδικεί δικαίως και νομίμως την Επιστροφή των Γλυπτών στη γενέθλια γη. Και τα δύο κείμενα, της Σύστασης και της Απόφασης, αποτελούν μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην καθ´όλα νόμιμη διεκδίκηση της χώρας μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπως και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας μας στην UNESCO, που με ιδιαίτερη αφοσίωση στον στόχο της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών, εργάστηκαν συστηματικά και πέτυχαν το συγκεκριμένο εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εγκαινιάστηκε το περίπτερο της Ελλάδας στην 60η Μπιενάλε Βενετίας

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θαλάσσιο ερπετό 202 εκατομμυρίων ετών

Guardian: «Ελιτίστικο» το σχέδιο της Ελλάδας για πριβέ ξεναγήσεις στην Ακρόπολη

Ανησυχεί για τη δημογραφική κατάρρευση στην Ελλάδα ο Ίλον Μασκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα