ΑΘΗΝΑ
17:36
|
28.09.2024
Οι εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό αλλά και διμερείς σχέσεις ήταν τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο, το μεταναστευτικό αλλά και διμερείς σχέσεις ήταν τα θέματα στην ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Έντουαρντ Χέγκερ. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η Σλοβακία είναι σταθερός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Κυριακός Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Σλοβάκο ομόλογό του για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο γενικά, και ειδικά για τις τουρκικές κινήσεις, και του τόνισε ότι «είναι προς όφελος όλων μας η Τουρκία να επανέλθει στις ράγες της διεθνούς νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρώπη».

Όσον αφορά την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είπε ότι θα «πρέπει να επιταχυνθεί έτσι ώστε να αποτρέψουμε τα Δυτικά Βαλκάνια να μετατραπούν σε εστίες νέων προβλημάτων. Η βαλκανική χερσόνησος είναι ευρωπαϊκή και συνεπώς το μέλλον της περνάει μόνο μέσα από την Ευρώπη».

«Να συντρίψουμε την παράνομη διακίνηση»

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης το προσφυγικό-μεταναστευτικό, με αφορμή και τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα του μεταναστευτικού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ευχαριστεί τον Έντουαρντ Χέγκερ, «γιατί αναγνωρίζει το μεγάλο βάρος το οποίο αναλαμβάνει η χώρας μας, ως χώρα πρώτης γραμμής. Προστατεύουμε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα προστατεύουμε και τα σύνορα της Ευρώπης». 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός «είχε την ευκαιρία να το διαπιστώσει προσωπικά στην χθεσινή του επίσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν οι υπηρεσίες φύλαξης των συνόρων μας, έτσι ώστε να μειώσουμε σημαντικά τις παράνομες μεταναστευτικές ροές και να στείλουμε ένα μήνυμα ότι η παράνομη διακίνηση ανθρώπων μέσα από αυτά τα άθλια δίκτυα εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου θα μας βρει αντίθετους και θα συντρίψουμε τα δίκτυα αυτά με τρόπο αποτελεσματικό, χωρίς σε καμία περίπτωση να υπονομεύσουμε τις αυτονόητες ευθύνες μας απέναντι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Οικονομία και Ταμείο Ανάπτυξης

Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν και η τουριστική συνεργασία Ελλάδας-Σλοβακίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι «είναι ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός η Ελλάδα για Σλοβάκους επισκέπτες αλλά και η Σλοβακία μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός για Έλληνες επισκέπτες και προσβλέπω να κάνουμε πολλά περισσότερα στον τομέα της τουριστικής συνεργασίας».

Άλλος τομέας που προσφέρεται για συνεργασία είναι αυτός της πολιτικής προστασίας, είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας:  «Με ανταλλαγή τεχνολογίας ειδικά στις αναδασώσεις όπου η Σλοβακία έχει μεγάλη εμπειρία και βέβαια είναι σήμερα η ευκαιρία να ευχαριστήσω δημόσια τον Έντουαρντ για την πολύ σημαντική και άμεση ανταπόκριση της χώρας του στην έκκλησή μας για συνδρομή κατά τη διάρκεια των μεγάλων πυρκαγιών που είχαμε φέτος το καλοκαίρι» είπε.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οδεύοντας προς το τέλος της πανδημίας οι οικονομίες μας δεν μπορούν να υποστούν άλλους περιορισμούς και εφαλτήριο για την ανάπτυξη, για την επανεκκίνηση των οικονομιών μας στην Ευρώπη αποτελεί αναμφίβολα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

«Ελλάδα και Σλοβακία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την όσο το δυνατόν πιο ουσιαστική αξιοποίηση των κονδυλίων με κοινό στόχο την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αλλά και την κοινωνική προστασία και την κοινωνική συνοχή» είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

ΗΠΑ και πραγματοποιούν στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα