ΑΘΗΝΑ
00:52
|
17.07.2026
Το ανθρακωρυχείο λειτουργεί εδώ και 120 χρόνια. Ώσπου να κλείσει θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή στους 125.000 τόνους από 90.000 που παράγει σήμερα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Λουκέτο μπαίνει ως το 2023 στο τελευταίο κρατικό ανθρακωρυχείο της Νορβηγίας στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μετά από 120 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας. Ωστόσο, ώσπου να κλείσει, τα 80 άτομα που δουλεύουν σε αυτό θα εργάζονται με υπερωρίες το Ορυχείο 7 (όπως είναι γνωστό) θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή του στους 125.000 τόνους ετησίως από 90.000 τόνους που είναι σήμερα, προκειιμένου να αξιοποιήσει τις υψηλές τιμές άνθρακα παγκοσμίως.

Μετά το 2023, τα 80 άτομα που δουλεύουν στο ορυχείο θα πρέπει να αναζητήσουν νέα θέση εργασίας.

Το ορυχείο είχε μείνει ανοικτό, μολονότι είχαν κλείσει όλα τα άλλα την τελευταία 20ετία προκειμένου αφενός να διασφαλίζει τις προμήθειες άνθρακα σε παρακείμενο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο και αφετέρου να εξάγει περιορισμένες ποσότητες.

Σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων βορείως της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, το Σβάλμπαρντ λειτουργεί με βάση μια συνθήκη του 1920, η οποία παραχωρεί στη Νορβηγία την εθνική κυριαρχία, αλλά επιτρέπει σε όλα τα υπογράφοντα μέλη να δραστηριοποιούνται εκεί επιχειρηματικά και να εκμεταλλεύονται τους φυσικούς του πόρους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Nestle σκέφτεται να κατεβάσει την τιμή του καφέ…

Ξενοφοβικές διαδηλώσεις κατά μεταναστών σε μεγάλες πόλεις κατά της Νότιας Αφρικής

Έχει γίνει η Ελλάδα ο Δούρειος Ίππος του Ισραήλ στον Κόλπο; – Middle East Eye

Ενίσχυση της μεταποίησης στην Κίνα, με «καύσιμο» τις εξαγωγές τεχνολογίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα