ΑΘΗΝΑ
15:33
|
20.04.2024
Διπλωματία αλά Ντόναλντ και άλλες αποκαλύψεις στο βιβλίο της Στέφανι Γκρίσαμ, τρίτη τη τάξει γραμματέως Τύπου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και προσωπάρχη της Μελάνιας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Στέφανι Γκρίσαμ διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο, τρίτη τη τάξει,  επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και προσωπάρχης της πρώτης κυρίας, Μελάνια Τραμπ. Σήμερα η Στέφανι Γκρίσαμ, μακριά από τους σκοτεινούς διαδρόμους της αμερικανικής διοίκησης, επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει τη σταδιοδρομία της στον Λευκό Οίκο με τον πιο συνηθισμένο και κερδοφόρο τρόπο: γράφοντας ένα βιβλίο για τα άπλυτα της Ουάσινγκτον στη φόρα.

Στο βιβλίο της με τίτλο “Ι will take your Questions now” (σ.σ. Θα Δεχτώ τις Ερωτήσεις Τώρα), η Γκρίσαμ εστιάζει σε σκάνδαλα και κουτσομπολιά της ζωής των Τραμπ στον Λευκό Οίκο αλλά και σε πολλές άγνωστες λεπτομέρειες για το πώς ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ προσέγγιζε ή αντιμετώπιζε τις συναντήσεις του με ηγέτες της διεθνούς κοινότητας. Εννοείται πως η πλευρά Τραμπ έχει ήδη καταδικάσει το βιβλίο  πριν από την κυκλοφορία την ερχόμενη εβδομάδα. Στο βιβλίο ο Τραμπ εμφανίζεται να αποκαλεί “μαλθακό” τον πρόεδρος της Γαλλίας και να συνομιλεί με τον Βρετανό, Μπόρις Τζόνσον, για το πόσο δυνατά είναι τα κανγκουρό για ώρες!

Η Στέφανι Γκρίσαμ αποκαλύπτει πώς ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε άναυδο τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια ερώτηση για την πασίγνωστη, κλασική πλέον ταινία του Άλαν Πάρκερ σε διασκευασμένο σενάριο του Όλιβερ Στόουν: Εξπρές του Μεσονυκτίου.  

Γυρισμένη το 1978, η ταινία απεικονίζει έναν νεαρό Αμερικανό που φυλακίστηκε σε 30ετή κάθειρξη κατηγορούμενος για διακίνηση κάνναβης στην Τουρκία και υπέστη βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του. Ο Όλιβερ Στόουν έχει απολογηθεί δημοσίως για τις άγριες σκηνές των βασανιστηρίων στις τουρκικές φυλακές που στοίχειωναν για δεκαετίες τη χώρα και τραυμάτισαν με στερεότυπα την τουριστική βιομηχανία της χώρας.

Και μετά από τόσα χρόνια ήρθε ο Τραμπ.  Σύμφωνα με την Γκρίσαμ ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνάντησή του με τον Ερντογάν και τη λοιπή τουρκική αντιπροσωπεία θυμήθηκε την ταινία και είπε: “Έχει ποτέ δει κάποιος από εσάς το Εξπρές του Μεσονυκτίου;” “Αυτή πρέπει να είναι μια σκοτεινή ταινία για εσάς”, φέρεται να είπε ο Τραμπ.

“Υπήρξε μια μικρή αντίδραση από την (τουρκική) αντιπροσωπεία», γράφει η Γκρίσαμ, “ίσως μερικά ευγενικά, αμήχανα γέλια, πριν προχωρήσει η συζήτηση, σαν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών να μην το είχε ξεκαθαρίσει”. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ήταν ίσως η πρώτη φορά που ο συνήθως ετοιμόλογος Ερντογάν δεν είχε μια έτοιμη ατάκα απάντησης για τον Τραμπ ή όποιον πρόεδρο κράτους. Μήπως δεν έχει δει την ταινία; Ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίες ήταν και ο Μιχάλης Γιαννάτος, ο οποίος απεβίωσε το 2013.

Ήταν ο μόνος Έλληνας στο καστ. “Εκτός από ηθοποιός ήμουν και σύμβουλος της ταινίας”, είχε πει και εξηγήσει “Δηλαδή, όλα τα τούρκικα στοιχεία της ταινίας πέρασαν από τα χέρια μου. Μου έλεγε ο Άλαν Πάρκερ: ‘Μάικ, αυτή είναι η φυλακή και εδώ είναι ο φυλακισμένος, τι μπορούμε να γράψουμε στον τοίχο;’. Τα έγραφα εγώ σε ένα χαρτί και τα έδινα στην Καθρίν Κιούμπρικ, την κόρη του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, τη βοηθό σκηνογραφίας και αφού έδινα το τελικό check τα περνούσαμε στο γύρισμα. Είχαμε πάει στο αεροδρόμιο της Μάλτας, όπου γυρίστηκε η ταινία, και θέλαμε να το κάνουμε να μοιάζει με τούρκικο. Σύμφωνα με τις οδηγίες μου διαμορφώσαμε το αεροδρόμιο σαν να ήταν τούρκικο. Γνώρισα τον ίδιο τον Γουίλιαμ Χέιζ (σ.σ. πρωταγωνιστής της ταινίας), κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων”.


Και ο Μιχάλης Γιαννάτος κατέληγε τότε: “Κάτι που δεν ξέρουνε πολλοί είναι ότι ο Άλαν Πάρκερ μου έχει στείλει γράμμα, σε εμένα προσωπικά, στο οποίο με ευχαριστεί, καθώς πιστεύει πως χωρίς την συμβολή μου η ταινία δεν θα είχε τόση μεγάλη επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι μου είπανε: ‘Ευτυχώς που έχουμε έναν Έλληνα’”.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ηνωμένο Βασίλειο επιστρέφει με δανεισμό λεηλατημένα αντικείμενα της Γκάνας μετά από 150 χρόνια

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα