ΑΘΗΝΑ
08:45
|
25.04.2024
Η ρωσική στρατιωτική βοήθεια στο Μάλι "καλύπτει το κενό" που θα δημιουργήσει η αποχώρηση γαλλικών δυνάμεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-124 παρέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Μάλι τέσσερα ελικόπτερα MI-171, όπλα και πυρομαχικά από τη Ρωσία ανακοίνωσε το απόγευμα ο υπουργός Άμυνας του Μάλι, Σάντιο Καμαρά.

Εικόνα

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η χώρα του αγόρασε τα ελικόπτερα στο πλαίσιο σύμβασης που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2020 για την ενίσχυση του μαλινέζικου στρατού στις επιχειρήσεις που διεξάγει έναντι τζιχαντιστών του “Ισλαμικού Κράτους” και της “Αλ Κάιντα” μαζί με γαλλικά, ευρωπαϊκά στρατεύματα και κυανόκρανους του ΟΗΕ.

Εικόνα

«Το Μάλι αγόρασε αυτά τα ελικόπτερα από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μια φιλική χώρα με την οποία το Μάλι διατηρεί πάντα μια πολύ γόνιμη συνεργασία», δήλωσε ο Καμαρά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης από το αεροδρόμιο, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στην πρωτεύουσα Μπαμακό, προσθέτοντας ότι τα όπλα και τα πυρομαχικά δόθηκαν από τη Ρωσία.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Μαλινέζο ομόλογό του, Αμπντουλαγί Ντιόπ σε πρόσφατη συνάντησή τους στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η παράδοση των ελικοπτέρων και των όπλων πραγματοποιείται σε μια τεταμένη περίοδο σχέσεων μεταξύ Μάλι και Γαλλίας, με αφορμή την πιθανή πρόσληψη Ρώσων μισθοφόρων της εταιρίας Wagner Group, στο φόντο αναστολής της λειτουργίας γαλλικών στρατιωτικών βάσεων και μείωσης των γαλλικών στρατευμάτων στην αφρικανική χώρα από τον Δεκέμβριο τρέχοντος έτους.

Εικόνα
Σρατιώτης της γαλλικής αποστολής στο Μάλι

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές επέμεναν μιλώντας στο Reuters ότι η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι, που μετράει ένα χρόνο ζωής, τείνει να κλείσει συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική ιδιωτική μισθοφορική εταιρεία Wagner ενώ η Γαλλία έχει αρχίσει διπλωματικές προσπάθειες για να αποτρέψει μια τέτοια συνεργασία, λέγοντας ότι μια τέτοια συμφωνία είναι ασυμβίβαστη με την εκεί συνέχιση της γαλλικής παρουσίας.

Ο Μαλινέζος πρωθυπουργός μιλώντας το Σάββατο στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε το Παρίσι ότι εγκατέλειψε το Μπαμακό, κάτι που διέψευσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σαν “απαράδεκτο και ατιμωτικό για κάτι που δεν είναι καν κυβέρνηση”, αμφισβητώντας την νομιμότητα της κυβέρνησης στρατιωτικών που επιβλέπει τη μετάβαση της χώρας προς τις εκλογές έπειτα από δύο πραξικοπήματα σε διάστημα ενός έτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα