ΑΘΗΝΑ
20:59
|
23.04.2024
Το επικείμενο «λουκέτο» στην ελληνικής υπηρεσίας του Euronews έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς και δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το επικείμενο «λουκέτο» στην ελληνικής υπηρεσίας του Euronews έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς φορείς και δημοσιογραφικές ενώσεις στην Ελλάδα που καταθέτουν τις ενστάσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) απέστειλε σήμερα (1/10) επιστολή διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά και τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τιερί Μπρετόν, στην οποία αφού υπογραμμίζει πως «στο εγγύς μέλλον, όλοι οι μόνιμα εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό, θα απολυθούν και θα μείνουν χωρίς δουλειά», τονίζει μεταξύ άλλων πως η διοίκηση του Euronews αγνοεί την πολιτιστική αξία της ελληνικής γλώσσας, όπως και τη σημασία της για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια σε όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη ένωση δημοσιογράφων της Ελλάδας, που  εκπροσωπεί περισσότερους από 6.000 δημοσιογράφους και είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ / ΕΟΔ).

Ενημερωθήκαμε από τους έλληνες και γάλλους συναδέλφους που εργάζονται στην EURONEWS Television, ότι η διεύθυνση της εταιρείας τους ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει το επικείμενο κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας (Τηλεόραση και Διαδίκτυο) του EURONEWS στις 15 Δεκεμβρίου, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να αποσύρει τη χρηματοδότηση για την Ελληνική Υπηρεσία.

Στην πραγματικότητα η συνεργασία των φρήλανς δημοσιογράφων με την Ελληνική Υπηρεσία έχει ήδη τερματιστεί και στο εγγύς μέλλον, όλοι οι μόνιμα εργαζόμενοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικό προσωπικό, θα απολυθούν και θα μείνουν χωρίς δουλειά.

H διοίκηση του EURONEWS επικαλείται δικαιολογίες, όπως τη χαμηλή διάχυση της ελληνικής γλώσσας, αγνοώντας εντελώς την πολιτιστική της αξία, καθώς μιλιόταν από τον αρχαιότερο πολιτισμό της Ευρώπης. Όπως και τη σημασία της για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια σε όλο τον κόσμο. Δεδομένου ότι οι ‘Ελληνες και οι Κύπριοι αποτελούν σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού κοινού και όχι αμελητέα μειοψηφία, αυτή η απόφαση όπως καταλαβαίνετε, επηρεάζει την ελληνική γλώσσα και άμεσα την αρχή multilingualism, που ενστερνίζεται και προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή επηρεάζει τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας, οι οποίοι μετά την επιτυχημένη εργασία τους στο EURONEWS για σχεδόν 10 χρόνια, έχοντας επιδείξει επαγγελματικές δεξιότητες  και αποτελεσματικότητα, θα οδηγηθούν  στην ανεργία εν μέσω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης και της υγειονομικής κρίσης του Covid-19, που επηρεάζουν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Επιπροσθέτως η λειτουργία ενός τηλεοπτικού σταθμού, που είναι το πιο διαδεδομένο και καθιερωμένο μέσο επικοινωνίας, εξασφαλίζει τα μέγιστα επίπεδα ενημέρωσης. Το κλείσιμο της Ελληνικής Υπηρεσίας του EURONEWS αποτελεί σαφές πλήγμα για την πολυφωνία των ΜΜΕ, θεμελιώδη πυλώνα της Δημοκρατίας που αποτελεί το επίκεντρο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης.

Πέρα όλων αυτών, η ενέργεια αυτή εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εγκαταλείπεται μια επένδυση μακράς διάρκειας, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί τη μοναδική περίπτωση έως σήμερα, που αναστέλλεται η λειτουργία Υπηρεσίας σε μια επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ έχει ήδη αποφασίσει να υποστηρίξει τους συναδέλφους, των οποίων οι θέσεις εργασίας στην Ελληνική Υπηρεσία του EURONEWS (Τηλεόραση & Διαδίκτυο) βρίσκονται σε κίνδυνο, απαιτώντας από τη διοίκηση του EURONEWS να ανακαλέσει την απόφαση, με την οποία παραβιάζονται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ και απειλείται η ποιοτική ενημέρωση. Απόφαση πλήγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, καθώς ακόμη και το όνομα της Ευρώπης προέρχεται από την ελληνική γλώσσα.

Αξιότιμε κύριε/κυρία…

Εκ μέρους των συναδέλφων μας σας καλούμε να μας βοηθήσετε στην προσπάθειά μας, να συνεχιστεί η λειτουργία της Ελληνικής Υπηρεσίας (Τηλεόραση & Διαδίκτυο) του ΕURONEWS, αίτημα το οποίο στηρίζουν η Ένωση Συντακτών Κύπρου και οι γαλλικές αδελφές Ενώσεις SNJ και SNJ- CGT.»

Παρέμβαση Παπαδημούλη και ΚΚΕ

Νωρίτερα, την ανάγκη να συνεχιστεί η λειτουργία του ελληνικού τμήματος του Euronews, ώστε να διασφαλιστεί η πολυγλωσσία στην Ε.Ε. αλλά και γιατί η ύπαρξή του εξυπηρετεί τη θεμελιώδη αξία για την ίση συνύπαρξη των 24 επίσημων γλωσσών των κρατών-μελών, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνει ότι η «ελληνική γλώσσα πρέπει να παραμείνει ζωντανή, όπως και η ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών στη μητρική τους γλώσσα».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στέκεται και στους 28 εργαζομένους (δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικό προσωπικό) που θα μείνουν άνεργοι εν μέσω πανδημίας, τονίζοντας πως «όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την ακεραιότητά τους στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, ειδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Η επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«Θέμα: Επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η λειτουργία της Ελληνικής υπηρεσίας του Euronews

Αγαπητέ Πρόεδρε Σασόλι,

Αγαπητή Πρόεδρε Φον ντερ Λάιεν,

Με λύπη σας ενημερώνω ότι υπάρχουν σχέδια από την ιδιοκτησία του Euronews για τον τερματισμό της λειτουργίας της Ελληνικής υπηρεσίας στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι μια ξαφνική και απαράδεκτη απόφαση δεδομένου ότι η Ελληνική υπηρεσία είναι μία από τις γλώσσες που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την έναρξή της το 2012. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελληνική υπηρεσία εξυπηρετεί εκατομμύρια Ελληνόφωνους στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, όπου ζει ο ελληνικός πληθυσμός, η ελληνική διασπορά και πάνω από επτά εκατομμύρια άνθρωποι.

Στην περίπτωση που η εταιρία υλοποιήσει το σχέδιό της, η Ελληνική υπηρεσία του Euronews θα είναι η πρώτη υπηρεσία γλώσσας της ΕΕ που θα σωπάσει. Μια σχεδόν δεκαετής επένδυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χαθεί και η Ελληνική υπηρεσία θα είναι η μόνη που θα κλείσει, την στιγμή που το Euronews χρηματοδοτείται ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι σήμερα, η Ελληνική υπηρεσία μετέδωσε στην ελληνική γλώσσα όλα τα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα του Euronews. 

Μάλιστα, η εταιρία ενημέρωσε τους εργαζομένους ότι το επιχειρηματικό σχέδιο που πρότεινε η διοίκηση του Euronews στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα επόμενα χρόνια δεν περιλαμβάνει την χρηματοδότηση της Ελληνικής υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι 28 εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό) θα μείνουν άνεργοι εν μέσω πανδημίας. Το Τμήμα του Ανθρώπινου Δυναμικού του Euronews έχει ήδη ενημερώσει τους εργαζομένους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι το τέλος του 2021. Αυτό είναι λυπηρό, δεδομένου ότι όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έχουν αποδείξει τις ικανότητες και την ακεραιότητά τους στην κάλυψη της ειδησεογραφίας, ειδικά στην Ελλάδα, την Κύπρο, τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Σύλλογοι Δημοσιογράφων στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία του Euronews, και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων έχουν ήδη αναλάβει μια σειρά ενεργειών για την ανατροπή αυτού του σχεδίου.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το κλείσιμο της Ελληνικής υπηρεσίας έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ και την ανάγκη για ενίσχυση της πολυγλωσσίας, μια πολιτική που επανειλημμένα υποστηρίζεται από όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ύπαρξή της εξυπηρετεί την θεμελιώδη αξία της ΕΕ για την ίση συνύπαρξη των 24 επίσημων γλωσσών των κρατών μελών, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο διακριτά και σημαντικά συστατικά του ευρωπαϊκού ιδεώδους.

Επιπλέον, η αιτιολόγηση της εταιρίας ότι η ειδησεογραφία από την Ελλάδα και την Κύπρο δεν ενδιαφέρει πλέον το ευρωπαϊκό κοινό και ότι η ελληνική γλώσσα, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες και πολιτισμούς, χαρακτηρίζεται ως η λιγότερο διεισδυτική, είναι απολύτως αβάσιμη. Η ελληνική γλώσσα πρέπει να παραμείνει ζωντανή στο ευρωπαϊκό κανάλι πληροφόρησης και η διαδικασία ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών να παραμείνει στην μητρική τους γλώσσα.

Σας καλώ να λάβετε επειγόντως όλα τα απαραίτητα μέτρα και πρωτοβουλίες και να εξαντλήσετε όλα τα πολιτικά και διπλωματικά μέσα, προκειμένου να διατηρηθεί η ελληνική γλώσσα στο κανάλι του Euronews, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ισότιμη συνύπαρξη όλων των επίσημων γλωσσών της ΕΕ και ενισχύοντας την πολυγλωσσία.

Με εκτίμηση,
Δημήτρης Παπαδημούλης»

Επίσης, το δικαίωμα σε πλήρη και σταθερή εργασία και για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για όλους τους εργαζομένους στο ελληνικό «Euronews» υπερασπίζεται η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως τονίζεται στο σχετικό κείμενο, σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ελληνικού Euronews καθώς όσοι εργάζονταν για χρόνια με μπλοκάκι, έχουν απολυθεί, ενώ η πιθανότητα κλεισίματος εξολοκλήρου του καναλιού, ή η μετατροπή του σε διαδικτυακή υπηρεσία σημαίνει ότι εάν δεν απολυθούν όλοι, θα απολυθεί τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ευρωομάδας του ΚΚΕ:

«Το δικαίωμα σε πλήρη και σταθερή εργασία και για να μην χαθεί καμία θέση εργασίας για όλους τους εργαζομένους στο ελληνικό «Euronews» υπερασπίζεται η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του ελληνικού Euronews καθώς όσοι εργάζονταν για χρόνια με μπλοκάκι, έχουν απολυθεί, ενώ η πιθανότητα κλεισίματος εξολοκλήρου του καναλιού, ή η μετατροπή του σε διαδικτυακή υπηρεσία σημαίνει ότι εάν δεν απολυθούν όλοι, θα απολυθεί τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων.

Το Euronews ξεκίνησε ως «κανάλι» των κρατικών καναλιών των χωρών της ΕΕ, ενώ στη συνέχεια η Κομισιόν άνοιξε το δρόμο διείσδυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και από το 2015 και μετά η πλειοψηφία του πακέτου της επιχείρησης ανήκει σε «ιδιώτη επενδυτή», τον οποίο συνεχίζει να ενισχύει με χρήμα των λαών της ΕΕ ετησίως η Κομισιόν.

Ο ισχυρισμός με βάση τον οποίο προχωρά στο κλείσιμο του ελληνικού καναλιού, όπως καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων, ότι οι ειδήσεις από την Ελλάδα και την Κύπρο «δεν παρουσιάζουν πλέον ενδιαφέρον» αποδεικνύει ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου των ΜΜΕ όπως και η ίδια η ΕΕ αντιλαμβάνονται την ενημέρωση ως εμπόρευμα. Αξιοποιούν τα ΜΜΕ σαν προπαγανδιστές της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής, σαν εργαλείο γεωπολιτικής παρέμβασης στους εντεινόμενους ανταγωνισμούς, ενώ μεθοδικά χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά σε αυτά.

Οι εξελίξεις σε βάρος των εργαζομένων του Ελληνικού Euronews αποτελούν υλοποίηση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», της γενίκευσης της ελαστικής απασχόλησης με το καθεστώς των «συνεργατών», της απελευθέρωσης των απολύσεων και της απαλλαγής της εργοδοσίας από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων. Αυτά άλλωστε καταγράφονται στους αντεργατικούς νόμους όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, στον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη, αλλά και στις ευρωπαϊκές οδηγίες, κανονισμούς και αποφάσεις του ΕΚ όπως η πρόσφατη έκθεση «για τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία των εργαζομένων σε διαδικτυακές πλατφόρμες.

Οι εργαζόμενοι του «Euronews» μπορούν να απαντήσουν συλλογικά και οργανωμένα, μαζί με τους εργαζόμενους του κλάδου, για την υπεράσπιση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους στη μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, στην ασφάλιση και την περίθαλψη.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί ετησίως με χρήματα των λαών το “Euronews”, αλλά και ότι μέτοχοι σε αυτό είναι τα δημόσια κρατικά κανάλια της ΕΕ, πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

– στο αίτημα να μην χαθεί καμία θέση εργασίας και να μετατραπεί η εργασιακή σχέση με μπλοκάκι σε σχέση αορίστου χρόνου πλήρους εργασίας;

– στην ανάγκη πλήρους κάλυψης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο Euronews ανεξάρτητα από την σχέση εργασίας τους με το κανάλι;»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Ρεκόρ στους τραυματισμούς εργαζομένων στη SpaceX για δεύτερη χρονιά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα