ΑΘΗΝΑ
10:27
|
02.06.2023
Νέες μεταλλάξεις θα παρουσιάσει ο κορονοϊός που θα του επιτρέπουν να διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες μεταλλάξεις θα παρουσιάσει ο κορονοϊός που θα του επιτρέπουν να διαφεύγει από τα σημερινά εμβόλια, τα οποία θα χρειαστούν ανανέωση έως τα μέσα του 2022 εκτιμά ο Ουγκούρ Σαχίν διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, που μαζί με την Pfizer, ανέπτυξαν το πρώτο mRNA εμβόλιο.

Ειδικότερα, ο Σαχίν στο πλαίσιο συνέντευξής του στους Financial Times, ανέφερε ότι, καθώς ο χρόνος περνάει, θα κάνουν την εμφάνισή τους νέες μεταλλάξεις που θα επιτρέπουν την ανοσιακή διαφυγή του ιού. «Φέτος (ένα διαφορετικό εμβόλιο) είναι τελείως περιττό. Όμως έως τα μέσα του επόμενου χρόνου θα είναι μια διαφορετική κατάσταση», προέβλεψε.

Ο Σαχίν επεσήμανε ότι οι σημερινές παραλλαγές του ιού, ιδίως η «Δέλτα», είναι μεν πιο μεταδοτικές, όχι όμως αρκετά διαφορετικές, ώστε να υποσκάψουν την αποτελεσματικότητα των τωρινών εμβολίων. Όπως είπε, οι ενισχυτικές (τρίτες) δόσεις φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν αυτά τα στελέχη του κορονοϊού. Τελικά, όμως, πρόσθεσε, ο ιός θα αναπτύξει μεταλλάξεις που θα μπορούν να διαφύγουν από την ανοσιακή ανταπόκριση του οργανισμού στα υπάρχοντα εμβόλια, οπότε θα καταστεί αναγκαία μια τροποποιημένη εκδοχή του εμβολίου, που θα στοχεύει ειδικά στο νέο στέλεχος που θα προκύψει.

Ο ίδιος, τέλος, απέρριψε τις πιέσεις προς τις Pfizer, BioNTech και άλλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων Covid-19 να μοιραστούν τις πατέντες τους, ώστε να καταστεί εφικτή η πιο μαζική παραγωγή των εμβολίων και να καλυφθούν έτσι οι ανάγκες των αναπτυσσόμενων και πιο φτωχών χωρών. Κάτι τέτοιο, όπως ισχυρίστηκε, θα αποτελούσε κίνδυνο για τον έλεγχο ποιότητας των εμβολίων.

Υπενθυμίζεται πως στην ίδια γραμμή περί μη άρσης των πατεντών του εμβολίου κινήθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μουρλά, ο οποίος έχει αναφέρει ότι το μοίρασμα των πατεντών θα αποτελούσε αντικίνητρο για νέες καινοτομίες στη φαρμακοβιομηχανία.

Πηγές: Financial Times, SkyNews

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα: Ανίχνευση 50 ειδών καρκίνου με μία εξέταση αίματος

«Θερίζει» η χολέρα στο Καμερούν

Ανδρουλάκης: H Nέα Δημοκρατία περιφρονεί τη δημόσια υγεία

Χωρίς συνταγή γιατρού το χάπι της επόμενης ημέρας στην Αργεντινή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα